Южна Корея приключи полеви 5G изпитания

5G мрежите ще използват честоти в диапазона 6-100 GHz и ще работят с минимална скорост 10Gbps

5G мрежите ще позволяват мигновено предаване на гигабайтови обеми данни

Южнокорейският оператор SK Telecom завърши успешно полевите изпитания на мрежа от пето поколение 5G. Тествани са няколко технологии, което значително увеличава шансовете на SK Telecom да стане първият в света оператор на комерсиална 5G мрежа.

Многократно досега SK Telecom е предавала големи обеми информация на дълги разстояния, използвайки 28-гигахерцови вълни, като разчита на технологична помощ от Samsung. Новите 5G мрежи ще позволяват не само мигновено предаване на гигабайтови обеми данни, но и ще тласнат развитието на интернет на нещата (IoT), виртуалната реалност, безпилотните машини и общуването с холограми.

В хода на изпитанията SK Telecom и Samsung са тествали различни устройства, вкл. предаватели, приемници, специални антени и технология за формиране на 3D лъчи, която компенсира затихването на сигнала при предаване на висока честота по въздуха и на значителни разстояния – според експерти, именно тя ще стане основа на бъдещите 5G мрежи.

Точните резултати от експериментите се пазят в тайна от конкурентите, но във всички случаи те ще помогнат за изграждане на ефективни мрежи от пето поколение, които се очакват в близките години.

SK Telecom и Samsung планират да пуснат в експлотация 5G мрежа още през 2018 г., по-точно за Зимните олимпийски игри в Пьончан. 5G изпитания извършват и други оператори, подпомогани от производители на телеком оборудване.

Коментар