Микророботи ще помагат в медицината

Нова научна разработка обещава скорошно създаване на микророботи, които ще помагат в лечението на ракови заболявания. В основата на изобретението са изкуствени молекули от балончета с наноразмери, създадени от учени на IBM и Швейцарския технологичен институт в Цюрих.

Размерът на изкуствените молекули е съвсем малко по-голям от този на обикновените молекули – от порядъка на няколко микрометра. Самите балончета са формирани от силициеви и полимерни материали, които им придават свойства от рода на електрическа проводимост и магнетизъм.

При съединяване на подобни балончета едни с други се получават микрообекти с необходимата структура и качества. Изкуствените молекули могат да поддържат форма на цилиндри, триъгълници и дори по-сложни триизмерни обекти.

Изследователите планират да конструират в бъдеще самостоятелно движещи се устройства със сложна геометрия и химически състав. Задвижвани от магнитни полета, микророботите ще намерят приложение в медицински изследвания като преносители на лекарства и химиотерапевтични препарати.

Коментар