Виена строи „жива” лаборатория

Близо две години след старта на проекта, бившето летище в покрайните на Виуена е превърнато в малък зелен град

Близо две години след старта на проекта, бившето летище в покрайните на Виена е превърнато в малък зелен град

Бивше летище в североизточните покрайнини на австрийската столица се използва за тестване на технологии, които биха могли да направят градовете по-енергийно ефективни. В проекта има и българско участие.

Виена строи нов квартал, в който сградите, електрическата мрежа и пазарът на електроенергия ще бъдат свързани в обща структура, която ще позволи да се оцени тяхната ефективност.

Целта на проекта е създаването на „жива” лаборатория, в която енергоспестяващите технологии и новите решения за електроразпределителната мрежа могат да бъдат тествани и оптимизирани съобразно изискванията на бъдещите пазари на електроенергия.

Днес, близо две години след старта на проекта, бившето летище е превърнато в малък град. Може би първият по рода си, изграден така, че учени и урбанисти да почерпят опит и да разберат как да намалят общото потребление на енергия.

Сгради, възобновяеми енергийни източници, местни електроразпределителни мрежи, както и цялата мрежа могат да оптимизират взаимодействието помежду си, за да повишат ефективността си и да намалят консумацията.

Известен като „Асперн – Градът край езерото”, този нов дом на технологиите може да се окаже модел за всички останали градове в битката с промените на климата, предвид факта, че градовете консумират 75% от световната енергия и генерират 85% от парниковите газове.

С площ от 240 хектара, Асперн е един от най-големите проекти за градско развитие в Европа. Към момента той включва около 3420 жилища, част от училищен кампус, общежития и изследователски център за анализ на нови производствени технологии.

До 2028 г. е планирано там да бъдат открити 20000 работни места, да има около 8500 жилища, да функционира търговски колеж, като всички те са на разстояние 25 минути път с метрото от центъра на Виена и на 28 минути пътуване с влак до централната гара на Братислава, Словакия.

Асперн не е просто поредният голям проект за недвижими имоти. Това, което го отличава от десетки други големи проекти по света, е съвместното предприятие (джойнт венчър) на стойност 40 милиона евро, създадено специално за изграждането му. В него участват град Виена, компаниите за комунални услуги Wien Energie и Wiener Netze, както и Siemens – индустриален партньор в проекта.

За целите на проекта Siemens е разработила пакет от 3 части. В него съществено значение имат технологиите за управление на енергията в интелигентни сгради, решенията за мрежата с ниско напрежение, както и решенията за управление на големи бази данни, която включва създаване на градски център за данни.

За разлика от почти всеки друг мащабен проект за градско развитие, в Асперн всички тези елементи трябва да могат да обменят данни помежду си независимо от производителя.

По мащабния проект работи и Центърът за иновации в сградните технологии на Siemens България. Екипът е ангажиран с реализиране на проекта в областта на стайното регулиране.

Българските инженери ще разработят нови темплейти, съобразени с изискванията на клиента. Те ще направят и графичната визуализация, като за целта ще използват иновативен продукт на Siemens в сферата на сградната автоматизация – платформата Desigo CC, в чието разработване нашите специалисти също имат значимо авторско участие.

Aсперн е на път да се превърне в значимо доказателство за ефективността на интелигентните мрежи – „жива лаборатория”, в която сгради, производствени предприятия и мултимодални енергийни системи са интегрирани, както и в потвърждение на факта, че концепцията за умен град наистина работи.

Коментар