Microsoft вгради Ubuntu поддръжка в Windows 10

След инсталиране на Ubuntu в Windows 10, разработчиците могат да пускат Bash скриптове

След инсталиране на Ubuntu в Windows 10, разработчиците могат да пускат Bash скриптове

Microsoft пусна предварителна версия на Windows 10 с вградена поддръжка на Ubuntu. Изданието Windows 10 Insider Preview Build 14316 е достъпно за участниците в програмата Windows Insider.

Потребителите могат да получат достъп до отворената платформа Ubuntu чрез командния шел Bash. Поддръжка на графичен интерфейс не е предвидена.

Ubuntu не е включена по подразбиране в новата версия на Windows 10. За да я инсталират, потребителите трябва да извършат няколко действия.

Първо, да включат режим „Developer Mode” в секция „For developers” от раздела „Update & security” в системните настройки. След това в „Windows Features” да изберат „Turn Windows features on or off” и да включат „Windows Subsystem for Linux (Beta)”.

Накрая, потребителят следва да въведе „bash” в командния ред на Windows и да се съгласи да инсталира Ubuntu, когато се появи запитване. При завършване на процеса на инсталиране и пускане на новата среда, потребителят бива уведомен.

Описаният процес е сложен, но трябва да се има предвид, че тази възможност е ориентирана към разработчиците и едва ли ще допадне на редовия потребител.

Microsoft е разработила специална вътрешна инфраструктура Windows Subsystem for Linux (WSL), на базата на която се пуска образ на Ubuntu в режим потребител. Образът се зарежда от Windows Store, където е предоставен от Canonical, разработчик на Ubuntu и партньор на Microsoft.

След инсталиране на Ubuntu, разработчиците могат да пускат Bash скриптове, да ползват инструменти от командния ред на Linux като sed, awk и grep, както и Ruby, Git и Python вътре в Windows.

Microsoft е решила да интегрира Linux в Windows, тъй като много разработчици са настоявали Windows да стане по-удобна за създаване на софтуер с отворен код.

Коментари по темата: „Microsoft вгради Ubuntu поддръжка в Windows 10”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Не е плюене, а става въпрос за трудни за преодоляване психологически проблеми. от колко години и все е едно и също. като чуят Майкрософт и скачат и си изпяват песента, без значение какво пише в статията.

    как ли са са се оправили в живота тия от Майкрософт без съветите на дървените философи от тоя форум – да се чудиш.

  2. Димитър Иванов

    Отново доста плюене, без конкретно коментиране на новината.

  3. Anonymous

    Естествено има пробити дебили, които смятат, че това е нещо лошо. Аргументите ви не само са малоумни, изобщо ги няма и сте жалки и смешни.

  4. Anonymous

    Сега маркетинговото внушение ще е “няма причини да мигрирате към Linux, има го и при нас”. Хората обаче мигрират, за да избягат от Microsoft, а не от не толкова от Windows.

  5. Ivan

    Това е Microsoft и техния Windows са паразити, които се хранят на чужд гръб 🙂

  6. Saevar

    яко … ама до къде и до кога…?

Коментар