Спешните служби в ЕС ще ползват дронове

Дронове на DJI ще участват спасителни мисии на службите за спешно реагиране (снимка: DJI)

Дронове на DJI ще участват в спасителни мисии на службите за спешно реагиране (снимка: DJI)

Службите за спешно реагиране в Европа планират да използват в дейността си безпилотни летателни апарати, или т.нар. дронове. За целта браншовата асоциация European Emergency Number Association (EENA) ще си партнира с най-големия производител на потребителски дронове – компанията DJI.

Партньорството предвижда интегриране на дронове в мисиите на службите за спешно реагиране. Още през следващата година DJI и EENA се надяват да получат представа как дроновете могат да повишат работоспособността на службите при различни сценарии.

В рамките на програмата избрани екипи ще преминат интензивна практическа подготовка за използване на дронове в екстремни ситуации. След завършване на програмата, EENA ще сподели опита си с подобни обществени организации по целия свят.

За тестови полигони са избрани Дания и Ирландия. Дронове ще се използват от датчаните при потушаване на пожари, технологични аварии и други инциденти, докато ирландците ще тестват безпилотните устройства при спасителни операции в отдалечени райони.

Коментар