Самовъзстановяващ се полимер вместо превръзки

Нов полимер се самовъзстановява при температурата на човешкото тяло и освен това е нетоксичен, т.е. идеален за медицински цели

Нов полимер се самовъзстановява при температурата на човешкото тяло и освен това е нетоксичен, т.е. идеален за медицински цели

Изследователи от Редингския университет създадоха полимерен материал, който сам възстановява своята структура след повреда. Изобретението има огромен потенциал за използване в медицината.

Подобни материали са създавани и досега, но новият полимер има голямо предимство – той се самовъзстановява при температура 37 градуса по Целзий, като при това е абсолютно безопасен за хората.

Супермолекулярният полиуретан започва да тече, когато бъде нарязан или надраскан. Така, само за няколко часа, се запълва зоната на повреда, след което материалът отново се втърдява.

Учените смятат, че новият полимер е идеален за използване в медицината – например, като несменяем превързочен материал. Всеки, на който са сменяли превръзка, знае колко болезнено е това и колко лесно може да се травмира зарастващата рана, коментира проф. Уейн Хейс, ръководител на проекта.

Новият материал не само се възстановява при температурата на човешкото тяло, но също така е нетоксичен. Използван като превързочен материал, той се явява постоянна стерилна бариера, която се обновява сама и не се нуждае от честа смяна.

Проф. Хейс вярва, че след доработка, полимерът ще може да се ползва и в хирургията. Подобен материал ще стои определено време на мястото на шева, като при необходимост ще се самовъзстановява, след което ще се разтваря напълно.

Освен това учените смятат, че създаденият от тях полимер може да намери приложение в корпусите на мобилни устройства, както и в автомобилните бои.

Коментар