Близо 10% спад на РС пазара за тримесечието

Първото тримесечие на 2016 г. се явява шесто поред със спад в доставките на РС

Първото тримесечие на 2016 г. се явява шесто поред със спад в доставките на РС

Доставките на персонални компютри са намалели с 9,6% в световен мащаб през първото тримесечие на годината, сочи нов доклад на Gartner.

В периода януари-март са доставени 64,8 млн. РС, а тримесечието е шесто поред със спад на пазара и първото от 2007 г. насам с обем на продажбите под 65 млн. броя.

Най-голям производител на РС през тримесечието е Lenovo. Компанията е доставила 12,484 млн. РС, в резултат на което делът й е нараснал от 18,8% до 19,3%.

На второ място е HP с доставки в размер на 11,408 млн. РС, които й отреждат дял от 17,6%, спрямо 17,5% година по-рано. Третата позиция е за Dell, който е доставил 9,145 млн. РС и държи 14,1%, в сравнение с 9,182 млн. броя и 12,8% за първото тримесечие на предходната година.

В челната петица, според Gartner, влизат още Asus и Apple. Тайванският производител е доставил 5,365 млн. РС и увеличава дела си до 8,3%, а Apple също расте – с доставените 4,611 млн. РС компанията вече има 7,1% от пазара.

Коментари по темата: „Близо 10% спад на РС пазара за тримесечието”

добавете коментар...

  1. :o)

    Ванчо,
    личи си че познанията ти за търговия са колкото на Индианец за Електрическата крушка.
    Ти изобщо имаш ли представа какво е РИТЕЙЛ верига, към какви клиенти е насочена и къде търсиш между печки и перални, компютърни компоненти?
    Има си компютърни фирми с офиси и шоурууми като слънце, огромни офис пространства.
    Това че ти ходиш по мазета и тавани, личи къде са ти таргет покупките 😉

  2. Ванчо

    Да, така е Данчо, но какво да се прави когато повечето от хората не разбират от компютри и ако трябва да купуват избират готови сглобени, парфюмирани и инсталирани предварително Windows софтуер и програми.

    Освен това Данчо да си видял някъде в най-големите магазини в България за черна и бяла техника – НИКОЙ НЕ продава компютърни компоненти, а само готови конфигурации и само периферни устройства от типа plug and play.

    Това е нашата реалност и мизерия. За сглобяване човек трябва да ходи по разни малки складове апартаменти или мазета, за да си поръчва и купува части.

  3. Йордан

    Че кой купува цял сглобен компютър вече? Нали именно това, че всеки един компонент може да бъде сменен поотделно, прави ПС-тата толкова атрактивни.

  4. Anonymous

    Могат да се оправдават с продажбите на мобил-дебилните устройства, но реално падна качеството на PC компютрите в комбинация, че нищо ново като подобрения не предлагат вече.

Коментар