Atos връща технологичната мощ на Европа

Високопродуктивната компютърна система Bull sequana е 10 пъти по-енергийно ефективна и по-компактна в сравнение с други от същия клас.

Високопродуктивната компютърна система Bull sequana е 10 пъти по-енергийно ефективна и по-компактна в сравнение с други от същия клас.

Най-ефективният суперкомпютър в света се нарича Bull sequana и е разработка на френската компания Atos. Машината бе представена вчера от Тиери Бретон, главен изпълнителен директор на Atos, в присъствието на френския министър на икономиката Емануел Макрон.

Bull sequana е първата високопродуктивна компютърна система от новото поколение „exascale”, която предлага хилядократно по-добра изчислителна мощ от съществуващите днес технологии. Тя ще достигне пълния си капацитет до 2020 г., когато ще изпълнява един трилион операции в секунда.

„Atos е единствената компания в Европа и една от четирите в света, която има познанията и опита, за да създаде суперкомпютър. Благодарение на Bull sequana и неговата невероятна изчислителна мощ, компаниите ще могат много по-бързо и ефективно да използват своите данни всеки ден“, заяви Тиери Бретон.

Bull sequana е създаден в завода на френската технологична компания в Анжер, Франция. Високопродуктивната компютърна система е 10 пъти по-енергийно ефективна и по-компактна в сравнение с други от същия клас.

Суперкомпютърът се инсталира в момента във френската Комисия за алтернативни източници и атомна енергия (CEA). Той ще бъде обновяван през следващите години с най-новите технологии, които непрекъснато ще бъдат адаптирани към операционните системи.

Суперкомпютрите днес имат особено голямо приложение в области като сигурност в реално време, персонализирана медицина, прецизно земеделие и метеорология. Повечето изчислителни мощности от този висок клас са насочени основно към големи изследователски центрове, но компактността и лесните за приложение интегрирани компоненти на Bull sequana ще позволят той да бъде достъпен и за по-малки организации.

Машините на Bull могат да обработват огромни количества информация, благодарение и на новата платформа Atos Codex. Интегрираната технология за цялостен анализ на големи данни включва предвиждащи изчисления и когнитивен анализ.

Коментар