Синият „екран на смъртта” става по-дружелюбен

На синия екран на смъртта в Windows вече ще има QR код и стоп-код, които водят към информация за причините за срив на системата

На синия екран на смъртта в Windows вече ще има QR код и стоп-код, които водят към информация за причините за срив на системата

Microsoft експериментира с нов вариант на „синия екран на смъртта”, който е доста по-дружелюбен към потребителите. Промяната е реализирана в една от последните версии на Windows 10, разкрива в Reddit потребител с псевдоним javelinnl.

В допълнение към съобщението за грешка потребителите ще виждат на синия екран още QR-код и т.нар. стоп-код с линкове към поддръжката на Microsoft, става ясно от публикуваните екранни снимки с новата функционалност.

Синият екран на смъртта (BSoD) представлява екран с текстова информация, който се появява на компютри под управление на Windows при възникване на критична грешка, заради която РС-то не може да продължи да работи.

За първи път подобен екран се появи в Windows NT 3.1 и беше наречен син, заради цвета на неговия фон. От Windows 8 насам Microsoft разнообрази външния вид на BSoD, като добави тъжна усмивка.

Но това изглежда не е достатъчно и потребителите вече ще могат да научат от синия екран на смъртта причината за възникналия проблем, за да го решат самостоятелно или да потърсят помощ от специалист на Microsoft.

Показваният на екрана стоп-код ще се ползва от потребителя при разговора със специалистите по техническа поддръжка. Този код носи информация за причината за срив и помага на специалистите да дадат препоръки за отстраняване на проблема.

QR кодът съдържа връзка към стандартния раздел за справки в сайта на Microsoft, свързани със синия екран на смъртта. До него се намира стоп-кодът с линк, който води към същата секция.

Предполага се, че с течение на времето Microsoft ще помести в QR кода връзки към различни страници с описание на начини за решаване на проблемите. По този начин потребителят ще получи по-адекватна информация за това как сам да отстрани причината за срив на Windows.

Коментари по темата: „Синият „екран на смъртта” става по-дружелюбен”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Тук ще се съглася с критиките към Уиндоус и ще кажа, че това е ужасно, което се случва със сините екрани. Първо премигва и веднага рестартира, не може да видиш нормално какво се случва. Остави това, но по-лошото е, че кодовете за грешки и решението на този тип проблеми и изключително трудно, някой път даже невъзможно. Няма информация или информацията е доста обща и неточна свързана с този тип проблеми.
    Предполагам, че тук голяма вина имат и производетилите на Хардуер и Драйвери, но все пак роля на Майкрософт е да ги накара да си подобрят тази част.

  2. Pale Man

    От Уин 98 още не са разрешили този проблем, а агресивно пробутват десетката. После се питат защо има пиратство, ами защото има кофти продукти.

  3. Milen

    Дебелоочие това ми хареса много 🙂

  4. Иван

    Добре е че ще е по-дружелюбен. Сега имама едно спокойствие в душата, вече не ме е страх че ще се срине дограмата. Красиво синьо – мнооого спокойствие.

  5. Anonymous

    BSOD стана символ на недодялаността, та в излъскването му M$ влагат някаква самоирония… или по-скоро дебелоочие…

Коментар