Microsoft ще пенсионира Vista след една година

Vista е една от най-слабо популярните системи на Microsoft - с дял в момента от едва 1,4%

Vista е една от най-слабо популярните системи на Microsoft – с дял в момента от едва 1,4%

Една по една операционните системи на Microsoft остават без поддръжка. След XP идва ред на Vista, чиято официална поддръжка ще приключи след една година.

Vista се счита от мнозина за неуспешен проект. В момента тази платформа се ползва на едва 1,4% от компютрите. По информация, публикувана на сайта на Microsoft, на 11 април 2017 г. компанията ще прекрати разширената поддръжка на Vista.

Това означава, че потребителите на остарялата ОС няма да получават безплатни обновления на системата за сигурност и различни ъпдейти.

Vista излезе през януари 2007 г., а през октомври 2010 г. Microsoft прекрати продажбите й в магазинната мрежа. Година по-късно от пазара отпаднаха и новите компютри с тази ОС. Основната поддръжка на Vista изтече през април 2012 г., след което започна периодът на разширена поддръжка.

По данни на Net Applications, през март 2016 г. делът на Windows Vista на световния пазар на операционни системи за РС е само 1,4%. За сравнение, по-старата Windows XP е инсталирана на 11% от компютрите. Лидер е Windows 7 с дял от близо 52%.

Потребителите на Vista не могат да обновят пряко системите си до Windows 10, което е доста сериозно неудобство и изисква купуване на нова операционна система.

Коментар