Mozillа иска да преобрази уеб браузъра

Днешните браузъри изпълняват много широк кръг от задачи, докато интерфейсът им е проектиран преди 20 години, което е проблем, според Mozilla

Днешните браузъри изпълняват много широк кръг от задачи, докато интерфейсът им е проектиран преди 20 години, което е проблем, според Mozilla

Mozilla, разработчикът на Firefox, планира да създаде и наложи на пазара напълно нов интерфейс за браузъри. Кодът на проекта Tofino, посветен на експериментален графичен интерфейс за уеб браузър, вече е публикуван в популярния портал за отворени разработки GitHub.

„Днес ние прекарваме повече време в браузъра, отколкото спим. Ето защо подобряването на браузърите е доста актуална задача”, споделя Марк Майо, вицепрезидент в Mozilla, отговорен за Firefox.

Той припомня, че интерфейсът на съвременните браузъри е създаден преди повече от 20 години, когато тези приложения служеха по същество за четене на текст.

Днес кръгът от задачи пред браузърите е много по-широк – те служат и за достъп до облака, и за редактиране на документи, и за преглеждане на снимки от семейния архив.

„Ако ви помолят да си представите браузъра,веднага ще помислите за табове, адресен ред и вероятно за система за управление на отметките. Но дали тези елементи са най-добрите към днешния ден? Може би, да. Предстои ни да изясним това”, казва Майо.

Tofino включва серия от експерименти – такива, сякаш интерфейсът на браузъра се създава в момента, а не през 1996 г. Все още няма яснота кое с кое ще си пасва. Mozilla планира да реализира принципно нови идеи, които излизат отвъд пределите на съвременните браузъри.

Проектът на Mozilla стъпва не на собствения енджин Gecko, а на Electron, в основата на който е енджинът Chromium. Потребителският интерфейс се базира на библиотека JavaScript под името React, вместо на езика XUL, който се използва при създаване на крос-платформени приложения и допълнения за Firefox.

Анализаторите обаче са скептични към подобен избор на компоненти за новия браузър. Според CNET, това е все едно Apple да разработи графичен интерфейс за iPhone на платформа Android вместо на собствената iOS.

Същевременно, Mozillа работи и по проект на базата на енджин Servo. Но докато Tofino е посветен изключително на графичния интерфейс, вторият проект се фокусира върху технологиите под него. От компанията уверяват, че новите разработки не представляват заплаха за Firefox.

Коментари по темата: „Mozillа иска да преобрази уеб браузъра”

добавете коментар...

  1. nezabravima

    ok, da se obadq nali

  2. nezabravim

    тръгвам след 2ч.

  3. но

    Дайте да правим нещо, ама не е ясно какво. Каквото стане… Този подход се прилага, когато си в пълно творческо безсилие. Или се прилага, за да се покаже цирк и хората да си припомнят за Firefox.

  4. Ванчо

    Ще бъдат отново наказани Mozillа от потребителите обаче този ще бъде равно на смърт.

    Интересно ще бъде само да видим колко зрелищно ще бъде самоубийството на Mozillа.

    Много от по-рано са се съешили и натаковани Mozillа и Гуглера.

    Добре е да се направи статия за това – много малко хора осъзнават, че опция за защита от вредни сайтове във Firefox как работи скрито и покрито всички адреси всеки един клик на url се препращат на чичо Google да ги гледа и записва. Така Mozilla си изкарва не малко част парите от Google.

    Опции са с подвеждащи имена и умишлено скриват факта, че всичко отива в Google
    Block reported web forgeries
    Block reported attack sites

  5. Anonymous

    Всички, дето се опитаха рязко да “преобразяват” графичните си интерфейси, си биваха наказвани от потребителите.

Коментар