Измамите с е-поща костват милиарди долари

С помощта на фалшиви съобщения за електронна поща киберпрестъпниците са спечелили 2,3 милиарда долара за две години и половина, сочи доклад на ФБР, на който се позовава Ройтерс.

Вълната от мошеничества с използване на фалшиви имейли набира сила в последните години. При това престъпниците действат твърде праволинейно – те се обръщат към служители на компаниите от името на ръководството, като нареждат да бъдат преведени пари по указани в имейлите реквизити.

Според експертите на ФБР, загубите в резултат на подобни действия растат в последните години и ще продължат да растат и занапред. Изчисленията сочат, че в периода от октомври 2013 г. до февруари 2016 г. загубите от измами възлизат на 2,3 милиарда долара.

Жертви на престъпниците през тези две години и половина са станали 17 642 компании от 79 страни по света, показва статистиката на спецслужбите.

Това, че аферистите използват измами с е-поща, не е новост, но за първи път се изнасят конкретни данни за размера на загубите. Очаква се загубите да нарастват, тъй като високата рентабилност на подобни операции привлича престъпниците.