Доброволчески ГИС сайт помага за еко-акции

Сайтът Keepgreen.bg се базира на ГИС система от ESRI и използва сателитни снимки от ArcGIS

Сайтът Keepgreen.bg се базира на ГИС система от ESRI и използва сателитни снимки от ArcGIS

Сайт за доброволчески акции, насочени към опазване на околната среда, базиран на висок клас ГИС система, дебютира в общественото пространство.

Проектът Keepgreen.bg позволява подаване на сигнали за екологични нередности и организиране на акции за справяне с възникналите еко-проблеми. Той може да се използва както индивидуално – от активисти, така и от общини, неправителствени организации, служби по опазване на околната среда, ютилити дружества и др.

Сайтът се базира на ГИС система от големия световен разработчик ESRI и използва сателитни снимки от ArcGIS.

Доброволците, които желаят да допринесат за опазване на околната среда, могат да подават сигнали за възникнали проблеми – замърсяване, паднали дървета и др. Към сигнала може да се прикачи снимка и да се даде подробно описание.

Инициаторът на сигнала може да покани други доброволци да му съдействат за справяне с проблема, като укаже колко хора ще са нужни, какви материали, колко време и т.н. Той може да остави контакти за връзка и да си впише напомняща бележка.

Сигналът се явява локализиран на картата и може да се види както върху топографска схема, така и върху сателитна снимка на дадения район.

За по-активните доброволци е предвидена функция за създаване на акция. Организаторът може да регистрира данни за кампания, указвайки дата, време, описание на акцията, сборен пункт и т.н.

Всички регистрирани потребители могат да получат съобщение за кампанията. От своя страна, потребителите имат възможност в своите профили да задават настройки за това какви съобщения да получават относно инициирани акции – например за какъв район, за какъв тип дейности и т.н.

Бек-офис функционалността позволява контролиран достъп за организации, които управляват кампании. Софтуерът има за цел да модерира данните. Той позволява разглеждане на информацията и корекции. Работи се с динамична карта, състояща се от множество пластове – сателитна, топографска и др.

Възможно е филтриране на данните по зададен критерий, например показване само на новопостъпили сигнали, сигнали от ден период от време и т.н. Всички те могат да се разглеждат както върху картата, така и в табличен вид. Възможно е и извеждането им в електронна таблица.

Приложението е подходящо за използване от индивидуални потребители, от неправителствени организации, от държавни и общински служби, отговорни за опазването на околната среда, а също и от частни дружества, например ютилити компании.

Засега не се поддържа функция за приоритизиране на „спешни“ сигнали. За да се случи това, е необходимо сътрудничество между разработчика GIS Solutions  и държавните органи, които отговарят за реагиране при спешни ситуации – противопожарна служба, гражданска защита и др. Такъв сценарий е възможен в бъдеще, поясниха създателите на Keepgreen.bg.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар