ЕС заделя 1 млрд. евро за квантов компютър

Европа планира сериозни инвестиции в цифровизация на индустрията, като за целта ще бъде създаден и квантов компютър

Европа планира сериозни инвестиции в цифровизация на индустрията, като за целта ще бъде създаден и квантов компютър

Европейският съюз планира инвестиция в размер на 1 милиард евро за създаване на квантов компютър, който ще се използва за дигитализация на индустрията, съобщават от Брюксел.

Проектът цели да стимулира прехода на промишлеността към цифровата ера. Дигитализацията ще стане за сметка на съвместно финансиране от всички участници в проекта.

Цифровата трансформация трябва да обезпечи унифициран начин за събиране на данни и тяхното централизирано използване, като се намалят разходите за материални средства и време. Съгласно оценките към момента, реализацията на проекта ще донесе на индустрията по 110 млрд. евро годишно до края на 2021 г.

Едно от главните направления в рамките на проекта са облачните и квантовите изчисления. В частност, предвиждат се вложения от 3,5 млрд. евро за инфраструктура за данни и 1 млрд. евро за създаване на квантов компютър.

Участниците в проекта ще бъдат ангажирани и със съответните приложни разработки. Очаква се изпълнението на амбициозната програма да осигури възвращаемост на инвестицията в различни сектори на индустрията.

Коментари по темата: „ЕС заделя 1 млрд. евро за квантов компютър”

добавете коментар...

  1. фют

    поне трябва да бъде 100 млрд эвро, защото приказват, че само анадолските потурнаци са заделили 10 млрд. за квантов компютър

  2. Кирчо

    Да купят d-wave 2 , по-евтино ще им излезе ;D

  3. бай Програмист

    Пак парички неизвестно за кого, неизвестно за къде ? Те един супер компютър нямат на световно ниво, квантов ще правят….

  4. Ivan

    Имаш предвид евфенизъм?
    Тъй де. Както и да е.

  5. Anonymous

    “Дигитализация на индустрията” е ефемизъм за субсидиране на ВПК. Разузнаването, да не забравим – то най-напред ще намаже.

Коментар