Българи разработват смарт платформа за коли

SmartCore платформата е мащабируема за различни модели и нива на оборудване

SmartCore платформата е мащабируема за различни модели и нива на оборудване

Водещ европейски производител на автомобили подготвя за пазара през 2018 г. няколко модела с първия в индустрията кокпит домейн контролер. Устройството дава възможност цялата електроника и дисплеи в автомобила да се управляват от един-единствен модул. Продуктът е възложен за разработка на екип от над 100 инженери в България.

Развойният център на Visteon у нас разработва платформа SmartCore, стъпвайки на опита си в проектирането на софтуер за инструментални табла, дисплей, хед-ъп дисплеи и модули за свързване с мобилни устройства и външна инфраструктура за най-масовите модели на автомобили.

Технологичното решение интегрира различни автомобилни функции, управлявани от операционни системи Android, Integrity, QNX и Linux на отделни процесорни ядра, в рамките на един микроконтролер.

Всяка функция се грижи самостоятелно за строго определена област – навигация и мултимедия, инсталиране на допълнителни приложения, информация от останалите системи в автомобила, свързване с мобилни устройства и интернет услуги.

Платформата е мащабируема за различни модели и нива на оборудване, като в най-комплексния си вид ще координира работата на два цветни 12,3-инчови TFT сензорни дисплея, хед-ъп дисплей и до 4 таблета с помощта на Wi-Fi връзка.

Разработката ще позволи по-интуитивно и гъвкаво управление на информацията от страна на водача, повече данни за оптимизация на индивидуалния маршрут, автоматично известяване при пътни инциденти, дистанционна диагностика, достъп до специфични мобилни приложения и тяхната актуализация.

SmartCore концепцията се явява пряк конкурент на най-мащабните разработки на няколко други големи американски компании, които отскоро се опитват да навлязат и в автомобилния сектор. За разлика от тях обаче, българските инженери вече имат първия си голям клиент, чието име не бе съобщено от Visteon.

Коментари по темата: „Българи разработват смарт платформа за коли”

добавете коментар...

  1. асд

    мамо дават ме по телевизията, мфа чупим скули

Коментар