Apple е недоволна от HR отдела, уволнява

Apple взе на мушката HR специалистите, ще съкрати поне 100 от тях, заради влошената им ефективност

Apple взе на мушката HR специалистите, ще съкрати поне 100 от тях, заради влошената им ефективност

Ръководството на Apple започва реформи в отдела по човешки ресурси (HR), заради влошената ефективност при привличане на нови кадри, съобщи VentureBeat, позовавайки се на осведомени източници. Същевременно компанията отчете първия си от 13 години насам тримесечен спад.

Твърди се, че ИТ гигантът ще уволни всички извънщатни сътрудници, които се занимават с подбор на кадри, както и някои от щатните служители. В списъка за уволнение попадат около 100 HR специалисти.

В допълнение, Apple ще промени системата за бонуси на HR-ите. Ако досега те взимаха бонус в размер на 40% от заплатата на новопривлечен кадър, то оттук насетне възнаграждението им ще падне до 10-15%.

Междувременно, ИТ корпорацията разглежда опцията напълно да премахне бонусите за специалисти по подбор на персонал. В Купертино подготвят нова стратегия за наемане на персонал, тъй като ръководството е недоволно от сегашната HR дейност.

Новината за уволнения е пореден сигнал, че в най-голямата технологична компания текат негативни процеси. През второто финансово тримесечие приходите на Apple ($50,6 млрд.) намаляха за първи път от 13 години насам в почти всички региони, а спадът в продажбите на устройства е двуцифрен (с 16% до 51,2 млн. броя за iPone) – за последен път подобно нещо се случи през 2001 г.

За сравнение, през първото тримесечие на финансовата 2016 година Apple продаде 74,8 млн. iPhone (+1%), 16,1 млн. iPad (-25%) и 5,3 млн. Mac (-4%). При обявяване на резултатите CEO-то Тим Кук предупреди, че най-добрите времена остават назад.

По неговите думи, сложната макроикономическа обстановка в света води до тежки условия за бизнес, с които Apple не се е сблъсквала досега. Заради слабото търсене на флагмана iPhone 6s и модела iPhone 6s Plus, които излязоха на пазара миналата есен, производството на компоненти и на самите смартфони е намаляло с 30% за периода януари-март 2016 г.

През април Тим Кук поиска от партньорите си в Източна Азия да запазят нивото на производство от началото на годината. Една от причините за спада в търсенето на устройства с марката на Apple е силният долар, който доведе до проблеми за компанията в Китай, където е вторият й по големина пазар след САЩ.

Коментари по темата: „Apple е недоволна от HR отдела, уволнява”

добавете коментар...

  1. Linux

    Май някой лъже в цифрите (+1% = -30%)

    продажби iphone(+1%)
    производство iphone(-30%)

    производството на компоненти и на самите смартфони е намаляло с 30% за периода януари-март 2016 г.

  2. Йордан

    “В допълнение, Apple ще промени системата за бонуси на HR-ите. Ако досега те взимаха бонус в размер на 40% от заплатата на новопривлечен кадър, то оттук насетне възнаграждението им ще падне до 10-15%.”

    Стига бе – ако един HR успее да привлече един-двама кадъра на месец, то само от бонуси ще взима парите на един супер-добър специалист. Отделно от това взима и заплата.

    Че то в днешния свят никак не е лошо да си паразит – хем не правиш нищо, хем живееш по-добре от хората, които се спукват от бачкане, за да са добри в своята област.

  3. _!_

    Anonymous – това което си написал трябва да е форма на мозъчен пърдел?

  4. Anonymous

    Да мрат! Без Apple светът нищо няма да загуби.

Коментар