Xiaomi прави собствени мобилни процесори

Xiaomi иска да постигне независимост от доставчиците на процесори като MediaTek и Qualcomm

Xiaomi иска да постигне независимост от доставчици на процесори като MediaTek и Qualcomm

Китайският производител Xiaomi ще направи нова решителна стъпка на пазара. Компанията подготвя серийно производство на собствени мобилни процесори за смартфони и таблети, съобщи Liliputing.com.

Първоначално, Xiaomi ще вгради своите чипове в евтини смартфони от серията Redmi, за да натрупа опит за последващо използване на собствени процесори в мобилните устройства от среден и висок клас.

Според предварителните информации, процесорите на Xiaomi ще се наричат Rifle. Това ще бъдат чипове с ядра ARM, но все още не е известен типът на графичния блок – най-вероятно китайската копания ще заложи на серията Mali от ARM.

На по-късен етап Xiaomi ще започне да вгражда собствено-разработени чипове в устройства от рода на таблети и смарт телевизори. Тези ходове на Xiaomi се обясняват със стремежа на компанията да се избави от зависимостта от доставчици на процесори като MediaTek и Qualcomm.

Засега не е известно кога точно процесорите на Xiaomi ще се появят в устройствата на компанията. Предполага се, че още следващия месец Xiaomi ще покаже чиповете заедно с представянето на новия си смартфон Mi Maх.

Коментар