Три българчета ще участват на Intel ISEF

Паолина Гаджулова, Кристиан Георгиев и Дона-Мария Иванова ще премерят сили със свои връстници от цял свят на състезанието по науки и инженерство Intel ISEF във Финикс

Паолина Гаджулова, Кристиан Георгиев и Дона-Мария Иванова ще премерят сили със свои връстници от цял свят на състезанието по науки и инженерство Intel ISEF във Финикс

Български ученици ще се състезават тази година на най-големия пред-университетски конкурс по науки и инженерство в света – Intel ISEF във Финикс, Аризона от 8 до 13 май.

Паолина Гаджулова и Кристиан Георгиев от Пловдив и Дона-Мария Иванова от Русе ще се съревновават с много от световните млади учени, следващо поколение предприемачи и създатели по теми от технологични иновации до интерактивни роботи и нови начини за третиране на рак.

Проектите на българските ученици са в областта на математиката. Паолина Гаджулова е в 11 клас на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, Пловдив. Темата на нейния проект е „Симулация на екосистема върху тороидална решетка с три организма“.

Дона-Мария Иванова е в 11 клас на Математическа гимназия „Баба Тонка“, Русе. Тя ще участва в състезанието с проект “Как да не спечелим от тото?”. Дона-Мария изследва въпрос от теория на кодирането, като предлага чисто математическо доказателство на резултати, които до момента бяха известни единствено по изчислителен път.

Кристиан Георгиев е в 12 клас на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, Пловдив. Неговият проект се нарича „Върху големината на множества от прави в Fn, изпълняващи аксиомата на Волф“. Проектът касае популярната област около множествата на Какея, чиито приложения тепърва ще се изясняват.

Коментар