SpaceX праща кораб на Марс през 2018 г.

Илон Мъск работи денонощно по идеята за колонизиране на Марс

Илон Мъск, шефът на SpaceX, работи денонощно по идеята за колонизиране на Марс

SpaceX – компанията за космически разработки на прочутия американски предприемач Илон Мъск – планира да прати кораб на Марс още през 2018 г., става ясно от официално съобщение в Twitter.

Апаратът Red Dragon е тестов вариант на първия частен пилотируем космически кораб Dragon 2 (Crew Dragon), който ще побира най-малко четирима души на борда си. Очаква се машината да излети в космоса след две години с помощта на ракета Falcon Heavy.

Мисията на Red Dragon, разбира се, ще се осъществи в безпилотен режим. По думите на Илон Мъск, пилотируемият Dragon 2 ще можа да каца на произволно място в Слънчевата система.

Вътрешното пространство на кораба е сравнимо по обем със салона на кросоувър, което предполага, че продължителните полети няма да са комфортни за екипажа.

По-рано Илон Мъск заяви, че за човечеството е критично важно да създаде колония на Марс с милионно население. Подобен мегаполис ще съхрани нашата цивилизация в случай на глобална и необратима катастрофа на Земята.

Според шефа на SpaceX, пилотируемите полети до Червената планета ще станат възможни към средата на следващото десетилетие.

Коментар