Влизат в сила новите правила за роуминг в ЕС

Потребителите в ЕС ще се възползват от до 4 пъти по-ниски такси са роуминг

Потребителите в ЕС ще се възползват от до 4 пъти по-ниски такси са роуминг

По-малко от година преди пълната отмяна на таксите за роуминг условията за използване на мобилни телефонни услуги се подобряват значително.

„Като потребители ще можем да се възползваме от до четири пъти по-ниски такси за роуминг върху преноса на глас, данни и текстови съобщения при пътуване в ЕС“, коментираха евродепутати от ГЕРБ/ЕНП влизащите в сила от днес нови правила.

С променените условия настъпва последната фаза от преходния период, през която операторите имат право да налагат за трафикa с друга страна в ЕС само ниска допълнителна такса към местните цени.

Добавката за минута изходящ разговор ще бъде 0,05 евро, а за текстово съобщение – 0,02 евро. След 15 юни 2017 г. разговорите в ЕС ще бъдат на цени като у дома.

„През 2017 г. очакваме тройна победа за потребителите с отпадането на таксите за роуминг, премахването на неоправданото геоблокиране и осигуряването на преносимостта на онлайн съдържанието“, добавиха евродепутатите.

Новите правила са част от „телекомуникационен пакет“, който също така формулира за пръв път общоевропейски правила за мрежова неутралност. Те гарантират, че интернет доставчиците няма да дават приоритет на определени сайтове или онлайн услуги, като в същото време забавят други.

Правилата за мрежова неутралност влизат в сила също от 30 април 2016 г. Съгласие по телекомуникационния пакет бе постигнато от ЕП, Съвета и ЕК на 30 юни 2015 г. Споразумението бе одобрено в пленарна зала през октомври 2015 г.

Коментар