Русия се включва в квантовата надпревара

Пред руските учени е поставена задачата за създаване на универсален квантов компютър

Пред руските учени е поставена задачата за създаване на универсален квантов компютър

На квантовите изчисления се възлагат огромни надежди за скок във възможностите на компютрите. В тази перспективна област инвестират водещи научни институти и корпорации.

Русия също има амбициозен план за създаване на универсален квантов компютър. В амбициозния проект ще участват специалисти от Министерство на образованието и науката, Фонда за перспективни изследвания и Росатом.

Инициативата носи името „Създаване на технологии за обработка на информация на основата на свръхпроводими кубити”. Целта е разработка на квантови компютри и системи за квантово моделиране на свойствата на материалите, съобщава образователното министерство.

Планът предвижда „революционни достижения” до 2030 г. в области като криптография, изчисления на нови материали, решения за оптимизация и др. Очаква се получените резултати да намерят широко приложение в ключови отрасли на икономиката, както и във военното дело.

Първият етап на проекта включва реализация на универсален набор от квантови превключватели и демонстрация на технологии за бърза оптимизация, изготвяне на квантови симулатори и моделиране на задачи в областта на материалознанието.

В близките три години проектът ще бъде финансиран със 750 милиона рубли. Крайната цел пред учените е създаването на универсален квантов компютър.

Неотдавна изследователи от Московския физико-технически институт (МФТИ) съобщиха, че са създали първата в Русия свръхпроводима двукубитова схема с управляема комуникация.

В момента МФТИ разполага с уникална база от оборудване, което позволява реализиране на пълния цикъл по създаване на кубити и системи на тяхна основа, както и с комплекс от измервателно оборудване и свръхнискотемпературни криостати за работа с кубити.

Коментари по темата: „Русия се включва в квантовата надпревара”

добавете коментар...

  1. иВиЛ

    Създаването на първия квантов компютър започва да ми прилича на космическото състезание по време на студената война.

  2. Saevar

    ей тоя лудия Фофу пак тука и е информиран от първа ръка тоест директно от руското икономическо разузнаване, трябва май вече да му сменят лекаря че този май неможе да го излекува…

  3. Фофу

    Икономическото разузнаване е успяло да посъбере данни достатъчни за някаква разработка и е време за пейста.

  4. sacristan

    Брей,брей, целият технологичен свят тръпне какви ли
    революционни достижения ще се получат!

Коментар