Мутирал червей зомбира по 50 хиляди РС на ден

Мутирал червей зомбира по 50 хиляди РС на ден
Уязвимост в Windows използвана от разновидност на известния Mocbot
23/08/2006
Броят на компютрите, превърнати в зомбита от зловреден софтуер, рязко се е увеличил в последните дни. За това съобщава компанията за сигурност CipherTrust пред news.com
Зловреден код MS06-040, вариант на червея Mocbot, използва уязвимост в Windows 2000, за която Microsoft пусна пач в редовния си бюлетин за сигурност на 8 август.
Анализаторите от CipherTrist отчитат 23% ръст в броя на т.нар. зомби РС-та, който те отдават в най-голяма степен именно на новата разновидност на Mocbot, известен още като Cuebot и Graweg.
Зомбитата са компютри, които един път заразени, стават част от хакерската мрежа и могат да бъдат контролирани дистанционно, за да разпространяват например спам.
Средно по 265 хиляди нови зомбита се появяват всеки ден след 13 август, според експертите. Дотогава средният брой е бил 214 хиляди, т.е увеличението, дължащо се основно на варианта на червея Mocbot , е с около 50 хиляди зомбита на ден.
Броят на компютрите, похитени от Mocbot, е между 500 хиляди и 1 милион, по оценки на ChiperTrust. Резултатът от новата инвазия е рязко увеличение на спама в Интернет. Малко успокоение е, че червеят MS06-040 поразява само компютри, работещи с Windows 2000.

по темата: „Мутирал червей зомбира по 50 хиляди РС на ден”

добавете коментар...

  1. Linux

    Ползвайте Линукс и спете спокойно!

Коментар