Тим Кук: Няма причина за паника

Ние имахме невероятно тримесечие по абсолютни стандарти, но то не отговори на очакванията на Уолстрийт, заяви Тим Кук

Ние имахме невероятно тримесечие по абсолютни стандарти, но то не отговори на очакванията на Уолстрийт, заяви Тим Кук

Последните финансови резултати на Apple не са причина за паника, стана ясно от изявление на главния изпълнителен директор на компанията Тим Кук в интервю за CNBC.

Миналата седмица Apple съобщи за първия в историята си спад в продажбите iPhone, а Тим Кук побърза да успокои инвеститорите на фона на 10-процентно поевтиняване на акциите на компанията.

Според него, инвеститорите не виждат по-голямата картина за финансовите резултати на Apple. „Ние просто имахме невероятно тримесечие по абсолютни стандарти, с над $50 милиарда приходи и $10 милиарда печалба”, заяви CEO-то.

10 милиарда долара е повече от печалбата, която всяка друга компания прави. Така, че това е едно доста добро тримесечие, което просто не отговаря на очакванията на Уолстрийт, допълни Кук.

„Никой друг никъде не е спечелил близо до това”, продължи той. „Миналата година спечелихме $53 милиарда. Мисля, че компанията номер две имаше $24 млрд. Ние се справяме доста по-добре”, каза още шефът на Apple.

Тим Кук не губи вяра за пазара в Китай, въпреки спада в приходите там, който провокира крупният инвеститор Карл Айкан да продаде дела си в Apple. „Китайското правителство може да направи много трудно за Apple да продава там”, каза по-рано Айкан в интервю за CNBC.

В отговор на тези опасения, Кук заяви, че не е загубил вяра в способността на компанията да привлича китайските потребители. „Аз не мога да бъда по-оптимистично настроен за Китай. Никога не е имало такова нещо в историята на света. За две години Apple е нараснала със 70 процента в Китай. Трудно е да се каже, че това не са добри резултати”, коментира Кук.

По темата за иновациите, той сравни Apple Watch с iPhone и увери, че подобренията на смарт часовника са в ход. „Мисля, че в рамките на няколко години ще погледнем назад и хората ще кажат: „Как може някога дори да съм си помислял, че няма да нося този часовник”. Все още сме в режим на обучение. Ще видите Apple Watch все по-добър и по-добър”, заключи шефът на Apple.

Коментари по темата: „Тим Кук: Няма причина за паника”

добавете коментар...

  1. Мост_строй

    Епъл поради алчност загубиха голяма част от клиентите си, с ъпдейта, който блокира всички телефони с неоторизирани части и ги превърна в неизползваеми джаджи.

    Те се надяваха, че верните им потребители ще си купят нови, но вместо това хората се отдръпнаха разочаровани.

    Както казва Дойл Брънсън (световен шампион) по покер, овцата може да я стрижеш по-малко много пъти, но да я одереш само веднъж,

    е Епъл одраха клиентите си и сега ще си сърбат попарата…

  2. Мост_строй

    Американският технологичен концерн Apple ще продължи да намалява производството на своите смартфони iPhone и през периода

    между април и юни

    на фона на забавящи се продажби, пише японският бизнес ежедневник Nikkei, позовавайки се на запознати източници.

    Бавните продажби на флагмана iPhone 6s и iPhone 6s Plus, които дебютираха през миналата есен, са принудили Apple да коригира складовите си запаси. Компанията понижи производството

    за тримесечието януари – март с около 30% на годишна база.

    След като продажбите продължават да са мудни, американският концерн е уведомил своите доставчици на части в Япония и на други места, че ще запази намаленото количество и през текущото тримесечие.

    Apple очевидно

    не планира

    да произведе достатъчно голямо количество от малкия iPhone SE, който бе представен през миналия месец, за да компенсира спада на водещата си серия. Въпреки това ако Apple реши да представи следващия си флагмански модел по-рано от обичайния септември, то производството на части за този смартфон може да започне около края на май.

    Едно евентуално продължително намаляване на производството ще се отрази негативно на японските доставчици на части, като например производителите на екрани с течни кристали Japan Display и Sharp, доставчикът на чипове за памет Toshiba, както и Sony, която осигурява сензорите за камерите. Някои техни заводи вече работят с намалени темпове, а те могат да бъдат принудени да понижат прогнозите си за финансовите резултати за тримесечието от април до юни.

    Oще преди новината в Nikkei обаче две други обявления от петък помрачиха ситуацията около Apple. Акциите на технологичния гигант загубиха 2% от стойността си.

    Taiwan Semiconductor Manufacturing и Largan Precision, две компании, които снабдяват американския технологичен концерн с части, предупредиха инвеститорите си, че приходите им през текущото тримесечие ще са по-ниски от очакваното. Допълнително TSM отчита, че търсенето на скъпи телефони, такива на цена над 500 долара, отслабва за сметка на търсенето на евтини апарати с цена под 400 долара.

    Търговската цена за iPhone 6 възлиза на 749 долара за версията с памет 16 GB. iPhone SE с цена от 399 долара е най-евтиният модел на концерна от Купертино.

    Новината се отрази и на цените на акциите на европейските доставчици.

    Цената на акциите на Dialog се срина с около 5%, тези на AMS са надолу с 3,9%, а на Imagination Tech – с 2,1%. Капитализациите на STMicro и на Infineon падат с 1,2% и 0,9%.

    Сегашното свиване на производството може да продължи по-дълго от това, което Apple реализира през 2013 г. Предвижда се през тази година да бъдат продадени около 1,5 млрд. смартфона в световен мащаб, но растежът на пазара се забавя.

  3. Мост_строй

    Всичо е ок.
    Продайте си апартаментите и ще изкарате 100 процента .

    Братовчед ми се обажда на баща ми и му казва
    Купувайте мострой по 95 лева инъче ще го купувате по 9 500 лева.
    След като фалира мострой братовчед ми скочи от покрива на блока защото банката му взе апартамента.

  4. @_@

    Много забавни коментарчета, с логиката на баба Гинка от Горно нанадолнище 😀

    Особено тоя последния с процентите, че даже си позволява да лъже като циганче.

    За 2014г Apple имат чиста печалба от $39.51 млрд от $182.8 млрд оборот.

    За 2015г печалбата печелят $53.39 (+35.13%) при оборот от $233.72 млрд (+27.86%)

    -13% е Q2 YoY, т.е. Q2 2015 сравнено с Q2 2016 (финансовата година на Apple започва 1 тримесечие преди календарната, т.е. Q2 2016 е Януари-Март 2016)

    30% “намалени поръчки” е глупост, защото е спрямо Q1 2016. Всяка година Apple си “намаляват” поръчките за Q2 спрямо Q1, защото тяхното Q1 е по коледните празници и винаги им е най-силното.

    Иначе, много кефи как отписвате най-голямата компания в света. Компанията, която прави повече пари от следващите 3 най-големи ИТ компании взети заедно … 😀

  5. Някой си

    Филма “Стив Джобс не ръководи Епъл” вече съм го гледал през 90-те години. И много добре помня къде бяха стигнали – ако Стив Джобс не се беше върнал сега щяха да са история.

  6. Time

    За 2 години Apple е нараснала със 70% в Китай.
    Трудно е да се каже, че това не са добри резултати”, коментира Кук.

    +70% на най големият пазар / общо 2015г приходи -13% .

    производство на iphone -30%. Значи и продажбите мнго по зле от показванто.

  7. Програмист

    гнилата ябълка падна от върха на дървото

  8. Time

    И на Титаник капитана е казал така
    Ние сме:
    Най големи
    Най бързи
    Най яки

    а пък и вижте оркестара свири значи всико е ОК!

  9. Sammy

    Той е длъжен е да успокоява инвеститорите. Говори стандартно, гледайки в бъдещето, позовавайки се на продукт, който можеш да видиш и пипнеш.

  10. Apple

    Всички разчитат на Китай да купува.
    Китай разчита да продава на всички.

  11. но

    Действително Тим Кук ми падна в очите, щом приказките му са от вида на нещо, което може да сътвори дори и тъп комунист…

  12. Хайдук

    Таз година полупроводници, а догодина вече и цели проводници!

  13. Тоя пъл

    Къде ще сравняваш тъп комунист и Apple’s CEO

  14. Българин

    И Тодор Живков така разправяше на последния конгрес …

Коментар