Visteon отвори нов развоен център у нас

„Страната ни вече се позиционира като регионален център за иновации, комуникационни и информационни технологии”, заяви на откриването на новия център президентът Росен Плевнелиев

„Страната ни вече се позиционира като регионален център за иновации, комуникационни и информационни технологии”, заяви на откриването на новия център президентът Росен Плевнелиев

Visteon, един от водещите в света автомобилни доставчици на кокпит електроника и технологии за свързани коли (connected car), разширява софтуерните си дейности в България.

Компанията премества своите 700 служители в изцяло нов офис в Capital Fort в София с площ 8300 кв.м., като планира и по-нататъшно разрастване, за да поеме още 150 нови служители и да отговори на ръста в търсенето на софтуерни разработки.

„Страната ни вече се позиционира като регионален център за иновации, комуникационни и информационни технологии, както и в автомобилния сектор, който е една от индустриите на бъдещето”, заяви на откриването президентът Росен Плевнелиев, като подчерта, че Visteon първа е променила съдържанието на автомобилния софтуер.

Разработката на автомобилен софтуер е най-бързо разрастващият се сегмент в глобалната автомобилна индустрия, поради еволюцията на свързаната кола и автономното шофиране, посочи Маркус Шупфнер, вицепрезидент и технически директор на компанията. По неговите думи, софтуерните разработки на Visteon в София са в основата на тази еволюция.

На съпътстващото изложение „Engineered in Bulgaria” компанията показа решения за свързана кола, вкл. първия в индустрията кокпит домейн контролер SmartCore. Продуктът консолидира в едно всички модули от кокпита с цел по-голяма сигурност и като отговор на сложността от растящия обем електроника в автомобила.

Екипите на Visteon в София се заеха със софтуерната разработка за SmartCore, който ще бъде въведен в производство от европейски производител на автомобили през 2018 г.

Същевременно, Visteon отбеляза 15 години присъствие в България. „Компетенциите, които изградихме през годините, и бъдещите планове за центъра в София предоставят интересни възможности за служителите ни да работят по автомобилите на бъдещето”, каза по този повод Иван Михайлов, управител на Visteon България.

Коментар