Европа обича Android, загърбва Windows и iOS

Операционната система Android става все по-популярна при смартфоните (снимка: Kantar)

Операционната система Android става все по-популярна при смартфоните (снимка: Kantar)

Мобилната платформа Android отбеляза най-високия си ръст в Европа през последните две години, а в същото време епълската iOS отстъпва позиции, според анализ на Kantar.

В страните от групата EU5 (Великобритания, Германия, Франция, Италия и Испания) операционната система на Google заема 75,6% от пазара на смартфони през първото тримесечие. Тя бележи ръст от 7,1% на годишна база, който е най-големият за Android в този регион за последните две години.

Същевременно, делът на iOS на тези пазари е намалял през тримесечието от 20,2% за Q1 на 2015 г. до 18,9% сега. Пада и делът на Windows, която традиционно има най-силни позиции именно в Европа. В момента Windows държи само 4,9%, в сравнение с 10% през първото тримесечие на 2015 г.

6,6% от новите потребители на Android се преминали към тази платформа от устройства под управление на Windows. Миграцията от iOS към Android се измерва с 3,3%, а други 2,6% са дошли в света на Apple от Windows, сочат данните на Kantar.

Както и в САЩ, европейците предпочитат новите флагмани на Samsung, които излязоха на пазара три седмици преди края на първото тримесечие. Въпреки това Galaxy S7 стана петият по популярност смартфон за цялото тримесечие, с дял от 4,2% от всички продажби.

Засилва позициите си и брандът Motorola, притежаван от Lenovo, който бележи ръст на пазарния си дял от 6,9% до 9,8% в Европа за една година.

Делът на iOS намалява и в Китай. Докато през първото тримесечие на миналата година Apple държеше 26,1%, сега тя контролира 21,1% от пазара на смартфони в страната. Android пък бележи ръст с 5,9 процентни пункта, достигайки 77,7% на най-големия пазар в света.

Коментари по темата: „Европа обича Android, загърбва Windows и iOS”

добавете коментар...

  1. Pencho

    Хубава новина!
    Нека да видим по-нататък с новите конкуренти
    как ще потръгнат нещата с

    Ubuntu Touch,
    Tizen,
    и други

    За Android има два големи и сериозни проблема първо тъпата Java и Oracle който води дела заради тъпата Java та и дори и Microsoft взима % проценти от продажбите на Android зааради някакви си непонятни и неизвестни патенти и права върху Android.

    Лудницата е пълна – !!!! Трябва на пазара да излезе 100% свободна и отворена мобилна операционна система – губи се ценно време на ИТ специалистите да програмират за боклуци с неуредени измислени патенти и права.

  2. Аркан

    Очаквано! Андроид също има своите недостатъци, но е значително по-добра опция, отколкото прехвалената iOS.

  3. Трубадуров

    Ами всичките вършат едно и също нещо. Разликата е в цената на устройството и цената на приложеията. Очевадно е, че истината е в Андроид.

  4. Да

    Win премахва приложения,дори 8.1 и магазина им е толкова беден,потрябва ти нещо и го няма

  5. haha

    Що пък да е лъжа?? iБоклукът е някаква шувинистична американска простотия. Но тук, ако хванеш 10 случайни човека на улицата, колко от тях ще са с устройство с iOS? Може и в целевата група да няма нито един

  6. Уруд

    С Андройд съм фен съм … ама това е лъжа 😀

Коментар