Android си пробива път в настолните РС

Remix OS стъпва на Android, но се отличава със своя графичен интерфейс, който е максимално близък до този на десктоп платформите

Remix OS стъпва на Android, но се отличава със своя графичен интерфейс, който е максимално близък до този на десктоп платформите

След като завладя мобилните устройства, Android започва да навлиза и в персоналните компютри. Компанията Jide Technology обяви първия, по нейните думи, моноблок РС под управление на настолна версия на Android – операционната система Remix OS за PC.

Моноблокът е създаден съвместно с известния производител на монитори AOC. Той има 24-инчов екран с резолюция Full HD 1920×1080 пиксела, 2GB оперативна памет и полупроводников диск (SSD) с капацитет 16 или 64GB.

Компютърът работи с 64-битов процесор ARM Cortex A53 с тактова честота 2GHz. Предвидени са портове HDMI, Ethernet и четири USB. По-рано компанията пусна мини РС и таблет със същата операционна система.

Remix OS for PC все още се намира на етап бета тестове. Тя не включва приложение за достъп до онлайн каталога Google Play, но потребителите могат да си го инсталират сами.

Jide Technology позиционира Android компютъра на корпоративния пазар в Китай, като продажбите ще започнат през лятото на тази година. Цената на системата все още не е обявена от производителя.

Липсва също информация кога компютърът ще стане достъпен на глобалния пазар. На сайта на Jide е поместена уеб форма, чрез която нетърпеливите потребители могат да се регистрират и да получат информация за достъпността на Android PC на други пазари.

Jide Technology е основана през 2014 г. в Пекин от двама бивши инженери на Google. През лятото на 2015 г. стартъпът привлече инвестиция в размер на $1,6 млн. от платформата Kickstarter. Към момента това е най-успешният проект за адаптиране на Android за персонални компютри.

Remix OS стъпва на Android, но се отличава със своя графичен интерфейс, който е максимално близък до този на десктоп платформите. Така например, налични са десктоп, панел със задачи, подобие на менюто Старт, файлов мениджър и др. Системата е оптимизирана за работа с клавиатура и мишка и поддържа т.нар. „горещи клавиши”.

Android-базираната Remix OS for PC е достъпна за сваляне безплатно за компютри с процесори Intel или AMD. На сайта на разработчика са публикувани ZIP архиви с инсталационни файлове и инструкции. Архивът има размер 717 MB за 64-битовата версия и 562 MB за 32-битовата.

Потребителите могат да инсталират Remis OS for PC на твърд диск или флашка. В първия случай е предвидена възможност за съхранение на текущата конфигурация и избор на операционна система при стартиране, когато на компютъра е инсталирана Windows 7, 8 или 10.

Коментари по темата: „Android си пробива път в настолните РС”

добавете коментар...

  1. Ivan

    Винаги има големи “разбирачи” – никой не ви кара да я инсталирате операционната система!?

  2. Anonymous

    Съгласен. И аз точно това се чудех.

  3. Anonymous

    Защо ми е този брутално кастриран и окепазен Linux, когато мога да използвам истински?

  4. запознат

    от какъв зор да си инсталирам ремикс ос, като отдавна няма пречка да си пусна андроид приложения на компа (през блустакс например) ?

Коментар