8 млн. мини лаптопа ще се продадат до края на 2008

До края на годината в световен мащаб ще се продадат 8.02 милиона мини ноутбука, по данни на MIC, водещата азиатска ИКТ анализаторска компания. Тя прогнозира 128% ръст на доставките през следващата година или 18.3 милиона продадени малки лаптопи в ниския ценови сегмент.
Фаворити в класа са Asus Eee PC през първото полугодие на тази година, следван от Acer Aspire One, на когото се възлагат силни надежди да задмине модела пионер.
Техническите спецификации на евтините мини лаптопи се менят – размерът на екрана гравитира от 7 до 8.9 и 10 инча. Повечето представени през 2008 година модели са с 8.9-инчов екран.
Ценовата конкуренция при евтините малки ноутбуци ще се засили през втората половина на тази година, когато трите топ производители на преносими компютри – HP, Dell и Аcer, насочат свои сегментни продукти към пазара.
Анализаторите очакват трите компании да се фокусират върху 8.9-инчовите лаптопи, докато моделите, предлагани от MSI, да са преобладаващо с 10-инчов екран. Аsus представи различни продукти с големина на екрана, варираща от 7 до 10 инча.

Коментар