Блогърските сайтове развъждат малуер

Широка врата за хакери отвориха популярните уеб 2.0 сайтове с генерирано от потребителите съдържание.
75% процента от сайтовете със зловреден код са легитимни уеб страници, които са били „хакнати”, според доклад за сигурността през първото полугодие, изготвен от Websense.
Това е 50% нарастване спрямо предишния 6-месечен период.
Не само малките сайтове са разпространители на малуер. През последните 180 дни над половината от сайтовете в световния топ 100 са имали зловреден код. Притеснително е, че 29 на сто от зложелателните уеб атаки включват код за кражба на данни.
90 от сайтовете в топ 100 са или социални мрежи, или търсачки и над 45 процента от тях поддържат генерирано от потребители съдържание, уточнява Websense.
Проблемът идва от това, че много уеб сайтове позволяват на потребителите да качват съдържание, без да го филтрират. Типичен пример са страниците от Google Page Creator и Blogger, посочва Стивън Ченет, директор на лабораторията за сигурност Websense, според когото там се хоства невероятно голямо количество малуер.
Разпространението на уеб 2.0 приложения в корпорациите позволи на хакерите да атакуват бизнес потребителите, прилагайки подходящи тактики, което усложни защитата срещу загуба на ценни данни, е коментарът на изследователската лаборатория.  

Коментар