На прага сме на четвърта индустриална революция

Здравните работници имат достъп до мощни високопроизводителни компютри, които могат да предвидят появата на нови болести и правят по-ефективно третирането им

Здравните работници имат достъп до мощни високопроизводителни компютри, които могат да предвидят появата на нови болести и правят по-ефективно третирането им

Непрекъснато променящи се социални, икономически и политически фактори ще са в основата на драматични бъдещи промени в близо 80% от корпорациите, сочи докладът Ascent Look Out на френския ИТ гигант Atos.

Цялостното проучване на 20 индустрии, направено от компанията, разкрива стотици идеи и иновации, които ще правят възможен бъдещия прогрес, или четвъртата индустриална революция.

„Когнитивните изчислителни системи и роботиката са едни от отличаващите се иновации на бъдещето. Тези тенденции са ясно видими в Ascent Look Out”, коментира Филипе Ваниер, съветник за глобалните технологии в Atos.

„Свързаните” коли пък оказват благоприятно влияние за развитието не само на автомобилната индустрия. Благодарение на тях, управлението на трафика в градовете и паркирането са значително улеснени.

Друга област, която се възползва от съвременни върхови постижения, е здравеопазването. Здравните работници имат достъп до мощни високопроизводителни компютърни системи, които могат да предвидят появата на нови болести и правят по-ефективно третирането им чрез персонализирано дозиране на медикаментите.

Веригата за доставки остава в историята. В близкото бъдеще чрез 3D принтерите всеки потребител сам ще създава необходимия си продукт, а инженерите ще могат да принтират елементи директно на своето работно място.

„Наблюдаваме една уникална еволюция едновременно при потребители и при корпорации. Цели екосистеми са изцяло преобразувани”, каза Патрик Адиба, изпълнителен вицепрезидент на Atos и изпълнителен директор, отговарящ за олимпийските игри и големи събития.

Atos препоръчва на компаниите да наблюдават какво се случва и извън границите на тяхната индустрия и тенденциите за развитие на другите пазари. Именно по този начин могат да се родят идеите на бъдещето.

Коментар