Oracle: Не сме купили Sun, за да съдим Google

Висш мениджър на Oraclе направи разкритие в съда, което хвърля светлина върху мотивите за придобиване на Sun Microsystems от софтуерната корпорация през 2009 г.

Според признанията на Сафра Кац, на които се позовава Ройтерс, Oracle не е купила Sun, за да съди Google, а с идеята да защити своите продукти, които зависят от софтуера на Sun.

Вече от доста години Oracle води съдебна война срещу Google, обвинявайки интернет гиганта, че нарушава нейни патенти и авторски права за Java със системата Android.

През 2010 г. корпорацията, ръководена от Лари Елисън, подаде съдебен иск срещу Google, който в момента се разглежда от федералния съд в Сан Франциско. В частност, Oracle има претенции към виртуалната машина Dalvik, която изпълнява Java приложения в Android. Същевременно, Google настоява, че може да ползва безплатно Java.

През 2012 г. съдът не можа да постигне консенсус по спорния казус и предложи на двете компании да се споразумеят. Но дори и в преговори с участието на главните изпълнителни директори, Oracle и Google не решиха спора помежду си.

Така започна повторно разглеждане на делото. В момента Oracle иска компенсация за нанесени щети от Google в размер на 9 млрд. долара.

Коментари по темата: „Oracle: Не сме купили Sun, за да съдим Google”

добавете коментар...

  1. Иван

    Сафра е секира! За 2 години от 100млн. … 2млрд. Няма такава жена в бизнеса!
    И консолидира Оракъл преди да го оглозгат разните му директори-хиени.
    Интересното е, че ги зачекна всички с възмущение за хаотчните отчетите в стил електронни таблици. 🙂 И даже се опъна на бай Лари!
    Всичко това е твърде актуално и показателно в местния холдингов бизнес…
    Да не забравяне, че е и в борна на Хонкон-Шанхай Банковата група. 😉

  2. ха

    Киро я дай малко по-подробни обяснения, че подобна гледна точка чувам за пръв път. На практика Dalvik е както се разрба 100% написан софтуер от Google. Тогава въпросните платени модули за Oracle JDK какво на практика представляват?

  3. Печенката

    Точно така Киро и много на място да са ползвали OpenJDK или друга Free и Open Source платформа.

    ДА АМА НЕ! Защото хората НЕ ЗНАЯТ или ЗАБРАВЯТ че ГОЛЕМИТЕ КОМПАННИ НЕ СА СПОСОБНИ НА ИНОВАЦИИ – купуват стартъпи и малки фирми с чужди иновативни разработки на готово!

    РЕАЛЕН И ЖИВ пример е самата Андроид система НЕ Е РАЗРАБОТЕНА от GOOGLE, а купена от малка на никому вече известна фирма с по-малко от 10 човека.

    ТАка че и google и oracle се перчат и всички останали да духат супата гадно е но това е реалността всичко остнало ще духа супата … 🙂

  4. Киро

    Ами да са ползвали OpenJDK, който е напълно безплатен, а не Oracle JDK, който включва и платени модули в пакета.

  5. Жеко

    Oracle вместо да гледат как да лапат пари, да вземат да пооправят Java-та, че вече изостава на години от .NET платформата. Добре, че е Android, да събира популярност иначе…
    Освен това Dalvik е много по-добра от оригиналната Java VM.
    Хората направили нещо хубаво, а от Oracle искат да спират прогреса и да изкарват пари на техен гръб.
    Oracle ДГД

Коментар