FBI засече модификация на електронния глист Storm

За нова имейл кампания съобщиха FBI и неговият партньор – центърът по компютърни престъпления IC3. Тя е разработена от създателите на мрежи от зомбирани компютри Storm Worm.
Разпространяваният имейл съдържа израза "F.B.I. vs. Facebook" като предмет на съобщението и предлага линк към статия за FBI и популярната социална мрежа. Щракването върху връзката инсталира злосторен софтуер върху компютъра жертва. С разпространението на този вирус спамърите заживяват на гърба на интернет потребителя и превръщат компютъра му в поредната безсъзнателна част от криминалната си ботнет дейност.
„Призоваваме гражданите за съдействие в превенцията срещу разпространението на ботнет системи, като бъдат нащрек и действат съобразно запазването на сигурността на уеб пространството за всички”, се казва в официално съобщение до медиите от FBI.
Висшите чиновници предупреждават потребителите да не отговарят на спам имейли и да не отварят прикачените файлове или линкове, приложени в тези писма.
По-добре е хората да изписват уеб адреса на организацията в прозореца на браузера си и така да се опитат да установят легитимността на изпращача, вместо да щракат върху изпратения линк, съветват от FBI.

Коментар