Ще учат роботите да чувстват болка

Иновативна нервна система ще позволи на роботите да усещат болка и бързо да реагират на нея, за да предотвратят по-нататъшни повреди

Иновативна нервна система ще позволи на роботите да усещат болка и бързо да реагират на нея, за да предотвратят по-нататъшни повреди

Немски учени разработват технология, която може да накара роботите да чувстват болка. Идеята на подобна иновация е машините да защитават по-добре хората, съобщи IEEE Spectrum.

В частност, изследователите от Хановерския университет са се посветили на създаване на изкуствена нервна система, чрез която роботите ще усещат болка. Проектът беше представен на конференция по робототехника и автоматизация в Швеция.

Благодарение на иновативната система, роботите ще могат да идентифицират болка и бързо да реагират на нея, за да предотвратят повреда на тялото. Според разработчиците, способността на роботите да усещат и реагират на болка ще им помогне да намалят щетите по същия начин, по който правят това хората.

Болката – това е система, която ни защитава, казват немските учени. Избягването на източника на болката помага на хората да се предпазят от нараняване. Като се има предвид, че все повече роботи общуват пряко с хората, новата технология може да предотврати опасни за здравето на човека инциденти.

Вече е създаден прототип на контролер за рефлекси със сензорна чувствителност, който усеща температура и натиск. Устройството работи аналогично на начина, по който хората възприемат болката, и включва нервна тъкан, заимствана от структурата на човешката кожа.

Ако силата, приложена върху сензора, превиши определен праг, то системата започва да изпраща постоянно към робота предупреждаващи сигнали. Нещо повече, технологията може да определи степента на болката – лека, умерена и силна, така че роботът да реагира адекватно.

Коментар