Иран притисна чуждите месинджъри

Иранското правителство даде 1 година срок на разработчиците на месинджъри да пренесат всички данни в страната

Иранското правителство даде срок от една година на разработчиците на месинджъри да пренесат всички данни в страната

Правителството на Иран реши всички данни от чуждестранни месинджъри, ползвани от местните жители, да се съхраняват в пределите на страната. Компаниите за чат услуги имат една година да пренесат данните в Иран, предаде Ройтерс.

Подобна мярка се предприема с цел обезпечаване на сигурността, коментират от Върховния съвет по киберпространство на Иран. Външните компании, доставчици на услуги за обмен на съобщения, ползвани в Иран, трябва да пренесат всички данни и активности, свързани с ирански граждани, в страната, за да продължат да работят.

Иран е известен със своя строг контрол над интернет. Властите постоянно блокират достъпа до спорно съдържание и услуги от рода на Facebook и Twitter. Някои потребители заобикалят ограниченията с помощта на VPN, но ако бъдат разкрити, следват арести – така например, по-рано този месец бяха задържани потребители на Instagram, вкл. известни модели, заради публикувани снимки в мрежата без забрадки на главите.

Новото правителствено решение може да засегне силно услугата Telegram, която е известна със своята висока защитеност и е много популярна в Иран. Статистиката сочи, че около 20 милиона души, или четвърт от цялото население на страната, ползнат Telegram. Ако данните от услугата се намират в страната, то властите ще могат много по-лесно да проследяват разговори чрез приложението и да ги ограничават, независимо от силното кодиране.

Коментари по темата: „Иран притисна чуждите месинджъри”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ами само ЦРУ ли да шпионира? 🙂

Коментар