Учени от САЩ: Мобилните телефони причиняват рак при мишките

Опасенията, че мобилните телефони са опасни за здравето и могат да причинят фатални заболявания като рак на мозъка, бяха подхранени от ново изследване на американски учени, финансирано от правителството на САЩ.

В хода на изследването учените са намери доказателства, че съвременните средства за комуникация могат да повлияят крайно негативно на здравето на животни като плъховете и мишките. Открито е повишено възникване на тумори при продължително въздействие с определени радиочестоти върху организма им.

Експериментът е проведен в рамките на Националната токсилогична програма (NTP), като за целите на изледването са използвани лабораторни плъхове. Животните са били подложени на въздействието на същите честоти, които се използват от мобилните телефони за предаване на данни и гласови разговори, като при някои от тях са открити тумори от два типа – глиоми в мозъка и шваноми в областта на сърцето, което предполага тумор на нервната тъкан.

Установено е също така, че подобни заболявания зачестяват при самците. Учените подчертават, че експериментът е провеждан изключително с плъхове и резултатите не са непременно приложими към хората. В изследването се отбелязва още, че тумори са открити в телата на незначителен брой опитни мишки – повечето са запазили здравето си, без да проявяват никакви признаци на заболяване.

Не бива да се пренебрегва обаче фактът, че мобилните средства за комуникация стават все по-широко разпространени и използват нови и нови честоти. Вече не може да се твърди, че няма риск от мобилните телефони, коментира резултатите от експеримента Рон Мелник, бивш изследовател от NTP, цитиран от MIT Technlogy Review.

Учените ще продължат своето изследване под патронажа на Националния здравен институт и правителството на САЩ, за да установят дали има закономерност във възникването на туморите. Настоящият експеримент е струвал 25 млн. долара. В продължение на две години са изследвани 2500 мишки и плъхове с различни нива на облъчване с GSM и CDMA честоти – 900 MHz и 1900 MHz.

Коментари по темата: „Учени от САЩ: Мобилните телефони причиняват рак при мишките”

добавете коментар...

  1. ха

    Няма новина. Отдавна се знае, че радиочестотите вредят. Просто са повторили опит, който многократно е правен преди и винаги с такъв резултат. Това, че мобилните вредят не е слух от кварталната бакалия, а е в резултат на истински изследвания. Това, което не пише и не е изследвано в този експеримент е, че мутациите в поколението (на плъховете) е значително по-ужасяващата реалност.

  2. Емко

    “В изследването се отбелязва още, че тумори са открити в телата на незначителен брой опитни мишки – повечето са запазили здравето си, без да проявяват никакви признаци на заболяване.”

    Тогава къде е новината?

Коментар