Японците “яхват” персонални бързоходи

Едва година след като сложи ръка над бизнеса с роботи на Sony, японският автомобилен гигант Toyota подготвя пускането на пазара на вертикален, механизиран скутер, или персонален транспортер. Уникалното возило е създадено с идеята да помага на хората да се придвижват по-бързо в публични пространства.
Наречена "Winglet", заради скоростния принцип на придвижване, това е първата джаджа, която копира известната и често осмивана навигационна система на "Segway Transporter"-а на Дийн Кеймън, която се самобалансира чрез жироскопични сензори, следващи леките наклони в посоката на движение на водача.
Все пак, новата разработка на персонален скутер на Toyota вероятно не може да се сравни със Segway по скорост и издръжливост. Последният модел на Segway може да извърви до 12,5 мили за час (при едва 3,7 мили за час на Winglet), а с крехкостта си Winglet по-скоро няма да издържи полицейско преследване.
Според Toyota, корпорацията ще започне тестове на три различни модела на моторизирания бързоход в няколко японски летища по-късно тази година, както и в някои от най-популярните молове в Страната на изгряващото слънце.
Обратната връзка, получена от ползвателите на устройството, ще помогне на Toyota да реши дали да предложи джаджите на масовия пазар извън Япония.
Миналата година Sony реши да продаде основната част от звената си за производство на роботи, за да рационализира растящия брой на продуктовите си отделения (убивайки в този процес кучето-роботче Aibo). Toyota се възползва и продължи развитието на технологиите.

Коментар