IoT превзема мобилните телефони до 2018 г.

IoT се оформя като най-голямата категория свързани устройства, сочи доклад на Ericsson

IoT се оформя като най-голямата категория свързани устройства, сочи доклад на Ericsson

Интернет на нещата (IoT) ще превземе мобилните телефони до 2018 г. като най-голямата категория свързани устройства, сочи поредното изданиe на доклада Ericsson Mobility Report. Друг любопитен факт е, че 16 милиарда свързани устройства ще станат част от IoT до края на 2021 г.

Между 2015 и 2021 г. се очаква броят на IoT свързаните устройства да расте с 23% на година, като според прогнозите най-висок ръст ще имат клетъчните IoT устройства. От очакваните общо 28 милиарда свързани устройства до 2021 г. близо 16 милиарда ще бъдат IoT устройства.

Западна Европа ще има водеща роля в разрастването на IoT свързаността – броят на IoT устройствата на този пазар се очаква да се увеличи с 400% до 2021 г. Двигател на процеса ще бъдат главно регулаторните изисквания (напр. за интелигентни измервателни уреди в комуналния сектор) и нарастващото търсене на свързани коли, вкл. директивата на ЕС за система за спешни повиквания от автомобили (e-call), която трябва да влезе в сила през 2018 г.

Смартфон абонаментите продължават да нарастват и се очаква да надминат тези за базови телефони през третото тримесечие на тази година. До 2021 г. смартфон абонаментите почти ще се удвоят – от 3,4 милиарда на 6,3 милиарда. Ericsson Mobility Report разкрива също, че в момента в света има 5 милиарда мобилни абонати – уникални потребители, което е доказателство за феноменалния ръст на мобилните технологии за сравнително кратък период от време.

Установена е драматична промяна в навиците на тийнейджърите за гледане на видео: използването на мобилно видео съдържание през смартфон от тийнейджъри се е увеличило със 127% само за 15 месеца (2014-15). За период от четири години (2011-15) има 50% спад на времето, което тийнейджърите прекарват в гледане на телевизия и видео на телевизионен екран, в сравнение с ръст от 85% на времето, в което гледат телевизия или видео на смартфон.

През 2016 г. стана факт дългоочаквано ключово постижение: търговски LTE мрежи да поддържат пикови скорости за сваляне на данни от 1 Gbps. Очаква се устройства, които поддържат 1 Gbps, да се появят през втората половина на тази година – първоначално на пазари като Япония, САЩ, Южна Корея и Китай, но бързо да получат разпространение и в други региони.

Коментар