Google финансира новинарски проекти

Инициатива на Google подкрепя качествената журналистика чрез технологиите и иновациите

Инициатива на Google подкрепя качествената журналистика чрез технологиите и иновациите

Google стартира втората процедура по кандидатстване за финансиране от Иновационния фонд на Digital News Initiative (Инициатива за дигитална журналистика).  Фондът разполага с бюджет от 150 млн. евро, който ще бъде разпределен през следващите три години, за да подкрепя иновациите в европейската новинарска индустрия.

Целта на Фонда е проста, но амбициозна: да вдъхнови ново мислене, което може да дойде от всяка точка на новинарската екосистема, да предостави на новинарски организации (без значение от големината) възможност да опитат нови неща с независими награди.

Инициативата Digital News Initiative, която започна като партньорство между Google и няколко европейски новинарски организации, прерасна в екосистема с над 150 участници, които подкрепят качествената журналистика чрез технологиите и иновациите.

Инициативата е отворена за всеки в сектора на дигиталната журналистика в Европа, независимо дали е голяма, или малка компания, вече утвърдила се или току-що създадена.

Миналата есен повече от 1000 проекта от 30 европейски държави кандидатстваха за финансиране от Фонда. През февруари 128 проекта получиха общо 23 млн. евро финансиране. Новата процедура за кандидатстване ще бъде отворена в следващите шест седмици, до 11 юли.

Фондът търси проекти, които демонстрират иновативно мислене при дигиталната журналистика; които подкрепят развитието на нови бизнес модели и може би дори променят начина, по който потребителите достигат до дигиталните новини. Проектите могат да бъдат експериментални, но трябва да имат добре формулирани цели и значителен дигитален компонент.

Няма изискване да се използват продуктите на Google. Фондът е отворен за утвърдени издатели, онлайн медии, новинарски стартъпи, съвместни партньорства и физически лица, които са базирани на територията на Европейския съюз и страните от Европейската асоциация за свободна търговия.

Налични са три категории на финансиране: прототипни проекти, които изискват финансиране до 50 000 евро (фондът финансира 100% от разходите); средни проекти с финансиране до 300 000 евро (фондът поема до 70%); и големи проекти с финансиране над 300 000 евро (фондът поема до 70%, като не надвишава 1 милион евро).

Коментар