Рекордни ИТ разходи на държавата през 2015 г.

Държавата е сключила 396 договора по ЗОП за ИТ услуги, софтуер и хардуер през миналата година

Държавата е сключила 396 договора по ЗОП за ИТ услуги, софтуер и хардуер през миналата година

Исторически рекордни разходи за ИТ са направили държавата и правителството по ЗОП през 2015 година, сочи нов анализ на агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Общо 396 договора за доставка на ИТ услуги, софтуер и хардуер на стойност 86,2 милиона евро ($95,6 милиона) са подписали 74 правителствени и държавни ведомства в България през 2015 г. Това е исторически рекорд за целия период на съществуване на ЗОП, отбелязва CBN.

Топ 3 сред възложителите по обем на вложените средства в ИТ по ЗОП са Министерски съвет, Министерството на финансите и Държавен фонд Земеделие. По отношение на броя на сключени договори за ИТ по ЗОП, в Топ 3 попадат Национален Осигурителен Институт (НОИ), Национална и Районни здравноосигурителни каси (НЗОК, РЗОК) и Национална агенция за приходите (НАП).

70 договора за доставка на ИТ услуги, софтуер и хардуер  пък са подписали 16 университета през 2015 година на обща стойност 2,93 милиона евро ($4,33 милиона). Най-активни през годината се оказаха Университет за Национално и Световно Стопанство (УНСС) – София, Аграрен университет – Пловдив, Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Изследването на CBN сочи също, че 21 договора за доставка на ИТ услуги, софтуер и хардуер за 2015 са подписали 12 болнични заведения. Най-големи възложители по ЗОП през годината в сектора  са  СБАЛ по Онкология (СБАЛО) ЕАД – София, Пета МБАЛ – София ЕАД и Болница Лозенец-София.

Общинските и областна администрации пък са подписали общо 71 договора по ЗОП за ИТ на обща стойност 3,13 милиона евро ($3,46 милиона) – далеч от историческия рекорд през 2014 година, коментира CBN.

Коментар