Поглъщат корпоративния разработчик Qlik за $3 млрд.

Qlick и нейният софтуер за бизнес анализи преминават в ръцете на Thoma Bravo за сумата от 3 милиарда долара

Qlik и нейният софтуер за бизнес анализи преминават в ръцете на Thoma Bravo за сумата от 3 милиарда долара

Частният инвестиционен фонд Thoma Bravo поглъща разработчика на корпоративен софтуер Qlik Technologies за сумата от 3 млрд. долара, предаде Блумбърг.

Инвеститорите в Qlik ще получат по 30,5 долара за всяка обикновена акция, което е с 40% над борсовата стойност на ценните книжа на компанията, преди да бъде обявена сделката. Финансов консултант по поглъщането е Morgan Stanley.

Qlik разработва платформа за бизнес анализи, с помощта на която служителите в компаниите могат самостоятелно да визуализират данни и отчети. Софтуерът на Qlik се ползва от над 34 хиляди клиенти по целия свят.

По план, сделката по придобиване на Qlik от Thoma Bravo трябва да приключи през третото тримесечие на 2016 г. Кандидати да притежават компанията са били още Bain Capital и Permira. Според анализатори, Qlik е недооценена компания, което може да повлияе негативно на цената на други разработчици в областта на бизнес софтуера.

В деня на обявяване на сделката, акциите на Qlik поскъпнаха с 3,8% до $30,08 долара при затваряне на борсата в Ню Йорк. От началото на 2016 г. котировките на компанията са паднали с 8,5%.

Коментар