ВТУ ще обучава по софтуерно инженерство

Младите хора у нас ще получат още една възможност за обучение по софтуерно инженерство - във Великотърновския университет

Младите хора у нас ще получат още една възможност за обучение по софтуерно инженерство – във Великотърновския университет

Великотърновският университет „Св.Св.Кирил и Методий” въвежда нова специалност „Софтуерно инженерство” във Факултета по математика и информатика (ФМИ).

Обучението по новата бакалавърска специалност ще стартира тази есен в партньорство с ИТ компанията Programista. Програмата е разработена съвместно от университета и частната фирма.

По-късно тази седмица партньорите организират пресконференция в София, на която ще обявят целите на новата програма, както и възможностите за оптимизиране на висшето образование в ИТ сектора.

Според различни оценки, бизнесът у нас се нуждае от още 10 до 30 хиляди ИТ специалисти. Особено търсени са кадрите за аутсорсинг индустрията, тъй като България е една от предпочитаните дестинации за подобна дейност.

Няколко частни инициативи вече успешно подготвят специалисти за нуждите на ИТ пазара, а напоследък и университетите се активизираха в тази посока с обещаната подкрепа от държавата.

Не само младите, но и хора с професионален опит в други сфери се насочват към професията програмист, която в момента е привлекателна с високото заплащане. Сериозен проблем обаче е натрупването на първоначален опит в професията, какъвто обикновено се изисква при кандидатстване за работа.

Коментар