Предстои най-значимата промяна в историята на Firefox

Благодарение на технологията Electrolysis, браузърът Firefox ще стане по-стабилен и производителен

Благодарение на технологията Electrolysis, браузърът Firefox ще стане по-стабилен и производителен

Започнаха бета тестовете на Firefox 48 – версията, в която за първи път в историята на браузъра ще се появи технологията Electrolysis. Според разработчика Mozilla, това е най-голямото нововъведение, правено някога в браузъра.

Electrolysis отделя обработката на уеб съдържание от тази на графичния интерфейс на браузъра в различни процеси. Това означава, че ако някоя от отворените уеб страници внезапно започне да натоварва процесора, потребителят няма да губи контрол върху останалите табове, бутоните и менюто на браузъра.

Технологията Electrolysis (или E10S) вече е преминала всички необходими тестове. Но разработчикът иска да се презастрахова и да въведе поетапно в употреба ключовото нововъведение, съобщава The Register.

След около месец и половина, или ориентировъчно към началото на август, технологията ще заработи при около 1% от потребителите на Firefox 48. В момента приблизително толкова потребители се занимават с бета тестовете на Firefox 48.

Mozilla планира да сравни резултатите от работата на Firefox 48 при тези 1% потребители с резултатите от бета тестовете. Ако те са еднакви, компанията ще започне да доставя Electrolysis и на други потребители. В случай на проблеми, Mozilla може да забави внедряването, да го спре или да изключи напълно Electrolysis.

Разделянето на процесите е прийом, който се ползва отдавна в браузъра Chrome. Благодарение на тази технология, браузърът не увисва, когато някой от табовете блокира. Очаква се Electrolysis да повиши надеждността на Fifefox наред с производителността и сигурността.

Същевременно, Mozilla представи новия API интерфейс за разширения WebExtensions. Написаните за него разширения на браузъра ще бъдат напълно съвместими с концепцията за разделяне на процесите, като е осигурена поддръжка и на старите разширения.

Предимство на WebExtensions е и това, че разработчиците ще могат да създават разширения едновременно за браузърите Firefox, Chrome и Opera. По данни на StatCounter за месец май, Firefox има 8,25% дял при браузърите за РС и лаптопи, докато на Chrome се падат 47,16%.

Коментари по темата: „Предстои най-значимата промяна в историята на Firefox”

добавете коментар...

  1. Към Към :)

    Е, сега и Mozilla ще изяда по 3Г.

  2. Към Искрен

    Но пък е факт, че ‘по-доброто’ се храни с толкова памет, че с 20 таба и умира с 3Г изядена памет, за разлика от текущо използваната от мен лисица с 280 таба, която работи, не умира и изяжда общо към 1.2Г (с 20+ разширения).

  3. Искрен

    Тоест Mozilla решиха, че е време да поемат по стъпките на Хром и Сафари години след като мултипроцесните приложения доказаха, че са по-доброто решение. Боже… “Революционно”.

Коментар