Bluetooth 5 обещава пробив в енергийната ефективност

Bluetooth 5 ще осигури значително намаляване на консумираната енергия

Bluetooth 5 ще осигури значително намаляване на консумираната енергия

Новият стандарт за безжично предаване на данни Bluetooth 5 ще направи пробив енергийната ефективност, в сравнение със своя предшественик от четвърто поколение.

Спецификациите на стандарта се разработват в продължение на една година от Bluetooth Special Interest Group, която обещава значително намаляване на консумираната енергия и същевременно удължаване на покритието на сигнала.

Bluetooth 5 ще бъде обявен на 16 юни, а пускането на модули по новия стандарт ще зависи изключително от производителите, пише Liliputing.com. Все още няма подробни данни за характеристиките на стандарта, но със сигурност е обезпечена обратна съвместимост с предишните спецификации.

Според предварителните информации, режимът Low Energy, който се появи във версия Bluetooth 4 и беше признат за доста ефективен, ще осигури още по-малка консумация на енергия. Същевременно, пропускателната способност при неговото активиране ще нарасне четири пъти, а дължината на действие на сигнала – двойно.

Освен това Bluetooth 5 за първи път ще участва активно в работата на услугите, свързани с навигация на местността, вкл. определяне на координатите на потребителя. Това ще позволи на уеб сайтовете още по-точно да определят мястото на всеки свързан потребител, а навигационните услуги ще заработят по-точно. Подобна функционалност ще намери широко приложение в системите за умния дом.

За обикновените потребители внедряването на Bluetooth 5 означава възможност за ползване на безжична гарнитура на по-голямо разстояние от смартфона при запазване на стабилността на сигнала, а също така повече време за автономна работа на джаджите.

Коментар