Микротранзакции движат пазара на мобилни приложения

Пазарът на мобилни приложения ще се удвои за период от пет години, достигайки 102 млрд. долара през 2020

Пазарът на мобилни приложения ще се удвои за период от пет години, достигайки 102 млрд. долара през 2020

Мобилните приложения носят на разработчиците и компаниите, които притежават мобилни операционни системи, все повече доходи. Ръстът се засилва с всяка изминала година, сочи доклад на App Annie.

Приходите от мобилни приложения ще се удвоят за пет години и към 2020 г. ще възлязат на $102 млрд. Това е леко завишение спрямо по-ранната прогноза от $101 млрд. на същата анализаторска компания.

Стремителният възход на бизнеса с мобилни приложения се обяснява с нарастващото търсене по целия свят на устройства от рода на смартфони и таблети. Именно допълнителните приложения правят толкова привлекателни подобни джаджи.

Броят на свалените апликации от онлайн магазини като Google Play и Apple App Store расте ежедневно, а най-популярните приложения са инсталирани на милиарди устройства.

Но приходите от мобилен софтуер растат не за сметка на продажби на самите приложения, а благодарение на микротранзакциите вътре в тях – за покупка на допълнителни функции или геймърски активи, сочи анализът на App Annie.

Най-много пари в приложенията оставят потребителите в САЩ и Западна Европа, а на трето място са азиатските страни, където се наблюдава взривен ръст в търсенето на евтини смартфони, които също имат достъп до каталозите с приложения.

Коментар