Microsoft лансира своя дистрибуция на FreeBSD

FreeBSD дистрибуцията на Microsoft ще улесни доставчиците на виртуални машини за облачната платформа Azure

FreeBSD дистрибуцията на Microsoft ще улесни доставчиците на виртуални машини за облачната платформа Azure

Microsoft пусна първата своя дистрибуция на операционна система с отворен код FreeBSD. Неочакваният ход от създателя на Windows се обяснява с грижата за разработчиците, които искат да пускат виртуални FreeBSD машини на облачната платформа Azure.

Дистрибуцията се базира на FreeBSD 10.3 и работи коректно с хипервайзор Hyper-V, а промените в ядрото на системата касаят основно производителността на мрежово ниво и работата с хранилища за данни.

Анонсът от страна на Microsoft има голямо значение, тъй като много водещи доставчици на виртуални машини базират своите продукти на FreeBSD, коментира Джейсън Андерсън, главен софтуерен мениджър на центъра Open Source Technology в компанията.

Досега разработчиците трябваше да създават самостоятелно образи на виртуалните машини. Microsoft планира да обновява дистрибуцията FreeBSD с всяко излизане на нова версия на операционната система.

Прави впечатление, че напоследък Microsoft отделя все по-голямо внимание на софтуера с отворен изходен код. През март тази година компанията пусна първия си продукт на база Linux, а по-късно внедри поддръжка на Ubuntu в платформата Windows 10 чрез командната обвивка Bash.

Коментар