Microsoft купува LinkedIn за $26,2 милиарда

Мега поглъщане в ИТ индустрията бе обявено днес. Microsoft купува социалната мрежа за професионалисти LinkedIn за сумата от 26,2 милиарда долара.

LinkedIn има 433 милиона регистрирани потребители, а Microsoft ще плати по 196 долара за всяка акция на новата си придобивка, съобщи TechCrunch.com.

Сделката е одобрена от бордовете на директорите на двете компании, но ще трябва да получи благословията и на регулаторните органи.

Ако все пак сделката пропадне, LinkedIn се задължава да компенсира Microsoft със сума в размер на 725 милиона долара, съгласно документите, подадени в комисията по ценни книжа и борси (SEC).

Цената от $196 за акция е доста по-висока от пазарната стойност при затваряне на борсата в петък, когато ценните книжа на LinkedIn се търгуваха по $131,08.

След новината за сделка, акциите на LeinkedIn поскъпнаха с 64% преди да започне днешната търговия, докато тези на Microsoft поевтиняха с 4% до $49,66.

LinkedIn ще запази своя бранд и основен продукт и ще оперира като част от подразделението за продуктивност и бизнес процеси на Microsoft.

Шефът на социалната мрежа Джеф Уейнър ще се отчита на Сатя Надела, СЕО на Microsoft, след приключване на поглъщането.

Поглъщането е значимо за всяка от двете компании. На Microsoft то дава ключа, липсващото парче в корпоративната стратегия за предлагане на повече услуги на корпоративните клиенти и възможност да се конкурира със Salesforce – водещия доставчик на облачни услуги за бизнеса.

LinkedIn, от своя страна, свързва професионалистите от цял свят и се явява ключов посредник при наемане на кадри. По думите на Сатя Надела, заедно двете компании могат да ускорят развитието както на социалната мрежа, така и на услуги като Office 365 и Dynamics, като ги доставят до всеки човек и организация на планетата.

Microsoft не може да се похвали с големи успехи в социалните мрежи, въпреки инвестициите във Facebook преди компанията да стане публична. Придобиването на LinkedIn обаче ще даде на Microsoft стабилна опора в тази област.

Коментари по темата: „Microsoft купува LinkedIn за $26,2 милиарда”

добавете коментар...

  1. :о)

    Изобщо не е въпросът да се купи това за да се печели или развива.
    Просто не може толкова голяма ВИД социална мрежа да съществува
    без да е под контрола на Американските служби за сигурност.
    Затова се купи и скайп, затова се купува и линкед ИН.
    Така че едни други хора са казали на M$ да купи това 🙂

  2. user

    сега и ще го пуснат от java на .net ще видим дали ще му променят нещо друго

  3. Saevar

    до физик:

    Нокия сами се скапаха, като са динозаври и не флексабилни и не се сетиха да усвоят андроид на време се случи това с тях, не са им М$ виновни иначе за скайп съм съгласен че го еб=ха у маата.

  4. 3m

    LinkedIn има 2 милиона абонати за предлаганите от нея платени услуги.

    2мил/433 мил = 0,5%

  5. WTF

    What The Fuck!

  6. физик

    Очаквам Майкрософт, в техен стил, да скапят LinkedIn, както скапаха Нокия и Скайп (и въобще всичко до което се докоснат).

  7. zte

    26мррд/433=60$ от регистрира ; ама дали регистрираните влизат?

Коментар