Нова серия Radeon RX ще преобрази геймърския сектор

Графичната серия Radeon RX ще направи „хай-енд” игрите и VR технологиите достъпни за всеки, обеща AMD

Графичната серия Radeon RX ще направи „хай-енд” игрите и VR технологиите достъпни за всеки, обеща AMD

AMD открехна вратата пред пълна гама Radeon RX графични процесори на изложението E3 2016 в Лос Анжелис. Базирани на архитектура Polaris, новите графични карти обещават по-висока производителност и по-вълнуващи VR (виртуална реалност) изживявания.

Серията Radeon RX е на път да преобрази геймърския сектор това лято, като предлага производителност и характеристики от клас „РС ентусиаст” на ценови нива за масовите потребители, стана ясно при представяне на новата гама от главния изпълнителен директор на AMD Лиса Су.

По-рано, на Computex 2016, AMD демонстрира графичната карта Radeon RX 480, проектирана за плавна, без смущения картина в AAA игрите с резолюция 1440p. Освен това картата ще бъде най-достъпното решение за висок клас VR изживявания – с цени, започващи от $199 за 4GB вариант. Към Radeon RX семейството се присъединяват графичните карти Radeon RX 470 и Radeon RX 460.

Новите графични процесори осигуряват три основни предимства за геймъри и разработчици на игри: VR изживявания на ценови нива, непредлагани досега; страхотно игрово съдържание за РС геймъри в реално време; и GPU производителност от конзолен клас в тънки и леки ноутбуци.

„Геймърите и домашните потребители днес са изоставени”, каза Раджа Кодури, старши вицепрезирент и главен архитект на Radeon Technologies Group, AMD. „Само 16% от РС геймърите закупуват графични карти, които осигуряват отлични VR и геймърски изживявания. Стотици милиони геймъри трябва да се задоволяват с използване на остаряла технология”.

По неговите думи, геймърите с ноутбуци често се заставят да правят компромиси, а десетки милиони могат само да четат за невероятните VR изживявания, на които самите те не могат да се порадват. „Всичко това е на път да се промени със серията Radeon RX, която прави „хай-енд” игрите и VR технологиите достъпни за всеки”, допълни Кодури.

Очакваните Radeon RX модели използват революционната Polaris архитектура, оптимизирана за 14-нм FinFET процес, с висока производителност и ниско потребление на енергия. С цени от $199, Radeon RX 480 е най-достъпното решение за VR изживявания с шлемове като Oculus и HTC3.

Radeon RX за първи път използва нови типове памет като HBM и също така за първи път поддържа гейминг API, извличащи максимума от хардуера. Базираните на Polaris архитектура карти са съвместими с DirectX 9, 10 и 11 и „блестят” в DirectX 12 и Vulkan, които са бъдещето на гейминга.

AMD е осигурила и поддръжка на новото поколение технологии за дисплеи – HDMI 2.0b и DisplayPort 1.3/1.4. Серията Radeon RX предлага още ускорено H.265 кодиране и разкодиране, за безпроблемен стрийминг или запис на 10-битово 4K видео при 60 кадъра в секунда (fps).

Коментар