Прогнозират поглъщане на Twitter от Google

Twitter може да бъде добра покупка за Google, смята Питър Гарнри, ръководител „Стратегии при ценните книжа” в Saxo Bank

Twitter може да бъде добра покупка за Google, смята Питър Гарнри, ръководител „Стратегии при ценните книжа” в Saxo Bank

Питър Гарнри, ръководител „Стратегии при ценните книжа” в Saxo Bank, прогнозира, че Google може да купи Twitter преди края на годината, в коментар по повод обявеното вчера поглъщане на LinkedIn от Microsoft за 26,2 млрд. долара.

„Сделката за купуването на LinkedIn от Microsoft очевидно повдига въпроса дали предстоят още придобивания в технологичния сектор. Можем да видим при активността на предварителната сесия, че акциите на Twitter се покачват почти с 5% и това доста изкушава да заключим, че Twitter ще има същата съдба като LinkedIn”, казва Питър Гарнри.

Според него, трудно е в дългосрочен план да се види реално Twitter като самостоятелна компания. Twitter e уязвима към доминацията на Facebook, който има повече от 1,4 милиарда потребители, докато микроблогърската социална мрежа все още изостава значително по-надолу с около 350 милиона потребители.

„Ние знаем, че Twitter има трудности да увеличи потребителите си; годишното ниво на растеж в момента е близко до нулата”, коментира Гарнри. Причината, поради която Saxo Bank зае дълга позиция при Twitter, е, че през последните 4 или 5 тримесечия Twitter действително успя да повиши значително своята рентабилност на паричния поток.

„Ако погледнете, освен всички счетоводни приходи, на база паричен поток, Twitter се подобрява бързо и смятам, че те имат много различни начини да монетаризират мрежите си дори още повече. Въпросът е кой може да купи Twitter в този момент? Една от тези компании е Google”, допълва Гарнри.

По неговите думи, Twitter може да бъде добра покупка за Google и добра платформа-мрежа, която наистина да се разшири. „Ние продължаваме да имаме дълги позиции в Twitter и в момента залагаме повече, че това ще бъде придобиването преди края на годината. Смятам, че съотношението риск/печалба е доста привлекателно при акциите на Twitter”, заключава мениджърът от Saxo Bank.

Коментар