Изкуствен интелект познава неизвестни кибератаки

Технология на NEC използва изкуствен интелект, за да разпознае и блокира своевременно кибератаките

Технология на NEC използва изкуствен интелект, за да разпознае и блокира своевременно кибератаките

Японската компания NEC създаде технология, която автоматично разпознава неизвестни кибератаки срещу социални инфраструктури и корпоративни системи.

В частност, технологията визуализира системни операции и извършва анализ на аномалии, съобщава разработчикът. Главна нейна особеност е използването на изкуствен интелект за разпознаване на кибератаките.

С помощта на машинно обучение, технологията изучава състоянието на процесите на ниво операционна система. След това, в режим на реално време, сравнява текущите операции с по-рано събрани образци и при наличие на съществени отклонения от нормите блокира подозрителните действия.

NEC твърди, че детайлният анализ на поведението на системата позволява да се определи с 90% по-бързо нивото на щетите, в сравнение с традиционния анализ. Точното разпознаване на аномалиите и бързата локализация на повредените области минимизират загубите от кибератаки и позволяват в кратки срокове да бъде възстановена системата, без да се нарушава работата на потребителите.

Според вътрешни изпитания на NEC, новата технология е успяла да разпознае всички тестови атаки. Комерсиалното внедряване на разработката е планирано да стане към края на 2016 г., съобщават от японската компания.

Коментар