Неочакван спад в продажбите на мини лаптопи

Продажбите на мини лаптопи през първото полугодие не са оправдали очакванията. Основният играч в сегмента на евтините нетбуци, тайванската компанията Asus, съобщи на конференция за инвеститори, че трудно ще изпълни плана за 2008-а.
Президентът Джери Шен оправда недобрите резултати със земетресението и слабия борсов пазар в Китай и с икономическата криза в Европа. Тези фактори са намалили търсенето на лаптопи, смята Шен, цитиран от digitimes.com.
За да понижи себестойността на лаптопите си, Asus ще изнесе част от производството, вкл. на популярния модел Eee PC, към други компании през четвъртото тримесечие на годината.
Шен очаква ръст на бизнеса си в САЩ, в резултат на партньорството с търговската верига Best Buy.
Като цяло, компанията планира да продаде 1.5-1.8 милиона лаптопа през третото тримесечие, в сравнение с 1.2 милиона през Q2. Въпреки това обаче Asus едва ли ще успее да достигна планираните продажби от 6,6 милиона бройки за 2008 година. Все пак възможно е доставчикът на надмине 6-те милиона.
В частност, в сегмента на мини лаптопите, президентът на Asus очаква продажбите да надвишат 5 милиона броя за цялата година, благодарение на партньорствата с телеком оператори в Европа и Япония. Подобен пазарен модел компанията приложи и у нас чрез оператора М-Тел, който отскоро продава Asus Еее PC заедно с пакет за данни.

Коментар