Управлението на риска става ключово в софтуерните проекти

Управлението на риска става все по-важна дейност и ключов елемент от софтуерните проекти. Прилагането на механизми и практики може драстично да намали вероятността от неприятни изненади или техните последствия, твърди Михаил Михайлов, управител на фирма RammSoft.
„Рискът е събитие, което би могло да се случи и да доведе до загуби или до прекратяване на един проект”, предупреди Михайлов, който ще изнесе лекция по темата на курс, организиран в София на 14 август.
Според него, поддържането на регистър на рисковете е една от успешните практики за управление и контрол на риска. Това включва основни дейности каквато е, например, идентификацията на рисковете – процес, при който се опитваме да „отгатнем” всички възможни събития, които биха могли да навредят на проекта.
Оценката на риска пък определя вероятността да се случи едно събитие и евентуалните поражения, които то може да нанесе на проекта. Анализът на риска е друга ключова дейност, която приоритетизира рисковете и на базата на количествената оценка се решава как да се защитим от тях или да им противодействаме.
Не по-малко важно е изготвянето на план за противодействие – за всеки риск се описва начинът, по който ще се противодейства, срокът на неговата валидност и отговорник, който да следи за първите признаци на появяване на риска.
Целият този процес се повтаря периодично, тъй като динамиката на рисковете е много висока и с течение на времето техните характеристики могат да се променят, а с това и опасността от тяхното възникване.

по темата: „Управлението на риска става ключово в софтуерните проекти”

добавете коментар...

  1. ПМ

    Вие така го казахте, сякаш той го е измислил този регистър на рисковете

Коментар